Skip til primært indhold

Henvisning til fodterapeut

Som praktiserende læge har du mulighed for at henvise dine patienter med diabetes til fodterapeut, og derigennem være med til at forebygge sår og amputationer.

Fodstatusundersøgelsen

Et forløb ved fodterapeut starter med en fodstatusundersøgelse. Under fodstatusundersøgelsen skaber fodterapeuten overblik over patientens risiko for eller udvikling af komplikationer, blandt andet ved at undersøge vibrationssans, følesans, blodtilførsel, mobilitet, hud- og negleforandringer.

Resultatet af fodstatusundersøgelsen afspejler patientens risiko for at udvikle sår og definerer antallet af behandlinger, som patienten har mulighed for at få tilskud til om året.

I videoen herunder kan du høre om selve fodstatusundersøgelsen, hvordan du henviser til undersøgelsen (minut 03:05) og hvor du kan se resultatet af undersøgelsen (minut 04:01).

Videoen er lavet i samarbejde med Danske Fodterapeuter og Charlotte Virkelyst Madsen, statsautoriseret fodterapeut og sundhedsfaglig konsulent i Region Syddanmark.

Når du henviser

Du henviser din patient til fodterapeut ved at udfylde en fodterapihenvisning på speciale 54 dér, hvor du normalt laver dine henvisninger.

Henvisningen bør indeholde oplysninger om:

  • diabetesdebut
  • om der er diabetisk nyresygdom
  • om der er diabetisk øjensygdom
  • diabetisk tåtryksmåling (hvis oplysningen foreligger).

Får din patient tilstødende komplikationer til sin diabetes, f.eks. diabetisk øjensygdom, bør du sende en ny henvisning til fodterapeut.

Det kan have stor betydning for patienten at blive henvist til fodterapeut, da det giver mulighed for at få fagspecifik vejledning og behandling samt eventuelt økonomisk tilskud til behandlinger.

Vil du vide mere?

Læs mere om patienternes muligheder for at opnå tilskud til fodterapi her: Tilskudsmuligheder - Danske Fodterapeuter. Du kan blandt andet finde oplysninger om hvilke patienter der kan opnå tilskud, hvor meget de kan eventuelt kan opnå og hvorfra tilskuddet kommer (f.eks. via regionen eller via kommunalt helbredstillæg). 

Har du brug for at vide mere om diabetes og komplikationer i fødderne, så læs mere her:

 

For mere information kontakt

Julie Dyrgaard

Udviklingskonsulent

SDCO - Tværsektorielt Samarbejde


(+45) 24 34 87 07
APPFWU02V