Skip til primært indhold

Ny database gør det nemt at blive en del af diabetesforskningen

Borgerne i Region Syddanmark kan nu tilmelde sig en forskningsdatabase, der gør det lettere at bidrage til diabetesforskning. Alle kan deltage, uanset om man har diabetes eller ej.

Projektleder på SDCO Nis Lydiksen står bag ny forskningsdatabase, der skal spare tid og ressourcer for både forskere og deltagere. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

På Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Endokrinologisk Afdeling M på Odense Universitetshospital er der brug for flere deltagere til forskningsprojekter, som er relateret til diabetes.

Med en ny forskningsdatabase bliver det lettere for forskerne at finde deltagere – og for borgerne at bidrage til forskningen.

Forskningsdatabasen løser nemlig en grundlæggende udfordring: Forskere må ikke tage direkte kontakt til patienter uden deres samtykke. Ved at tilmelde sig databasen giver borgerne tilladelse til, at deres sundhedsdata må bruges til at vurdere, om de kan deltage i et forskningsprojekt.

Det forklarer projektleder på SDCO Nis Lydiksen.

- Vi sparer tid og ressourcer for både forskere og deltagere. Før skulle vi fange patienter i ambulatoriet, men nu kan vi matche dem direkte med relevante projekter, fortæller han.

Samtidig åbner digitale løsninger for nye måder at deltage i forskning på.

- Man behøver ikke længere møde fysisk op for at være med i et forskningsprojekt. Deltagere kan for eksempel svare på spørgeskemaer via e-Boks eller afprøve en given teknologi som en sovemaske eller et blodtryksapparat hjemmefra, forklarer Nis Lydiksen.

Og ingen data bliver brugt, før deltagerne har givet tilladelse.

- Databasen giver forskere adgang til personernes journaloplysninger. Informationerne bruges kun til at matche patient og forskningsprojekt. Ingen data bliver brugt, før patienten har givet samtykke, fortæller Nis Lydiksen.

Nis Lydiksen står bag databasen sammen med sin kollega, evalueringskonsulent Jeanette Birch Lauridsen.

Håber at syvdoble antallet

Indtil videre har knap 150 personer fra Region Syddanmark tilmeldt sig databasen, og der er allerede forskere fra ét projekt, som har rekrutteret fra databasen.

Målet er at få 1000 personer med i databasen inden udgangen af 2025.

Én af dem, der ser frem til at gøre brug af databasen, er klinisk forskningssygeplejerske og lektor på SDCO Mette Juel Rothmann.

– Det kan være en stor udfordring at finde deltagere, som opfylder de rette kriterier til et forskningsprojekt. Med forskningsdatabasen får vi en langt mere målrettet og effektiv rekrutteringsproces, hvor vi hurtigt kan identificere og invitere relevante deltagere. Det sparer ikke kun tid og ressourcer, men gør det også muligt at gennemføre vigtig forskning. Samtidig giver det vores brugere en unik mulighed for at bidrage til ny viden og udviklingen af bedre behandling. Det, oplever mange, giver både mening og værdi, fortæller hun.

Lige nu er fokus på at rekruttere borgere til diabetesrelateret forskning. På sigt kan det dog blive muligt at udvide databasen til også at omfatte projekter inden for andre sygdomsområder.

Interesserede kan tilmelde sig databasen online ved at logge ind med MitID og give samtykke. Når der dukker et relevant projekt op, bliver man kontaktet og kan frit vælge, om man ønsker at deltage eller ej.

Nye måder at deltage på

For at nå ud til flere med type 2-diabetes arbejder teamet bag databasen også på at rekruttere deltagere ”ude i marken”.

- Det kan for eksempel være noget med at tage ud til en festival eller et lokalt bankospil, hvor vi kan reklamere for databasen. De fleste med type 2-diabetes bliver fulgt af deres egen praktiserende læge, så vi skal finde en måde at nå ud til dem, fortæller Nis Lydiksen.

Forskning i diabetes er afgørende for at forbedre behandling og livskvalitet – ikke kun for dem, der lever med sygdommen i dag, men også for kommende generationer. Med forskningsdatabasen bliver det lettere at finde de rigtige deltagere og gennemføre studier, der kan føre til nye indsigter og bedre behandlinger.

- Vi håber, at flere vil tilmelde sig og være med til at gøre en forskel, afslutter Nis Lydiksen.

Du kan tilmelde dig databasen her 

 

APPFWU02V