Skip til primært indhold

Bliv klar til ferien med diabetes

Du kan sagtens holde en dejlig ferie både herhjemme og i udlandet, selvom du eller din pårørende har diabetes. Vi har samlet en række huskeregler, så du kommer godt af sted.

Ferie er ikke bare ferie, når man også skal have sin diabetes med i tasken. Vi har samlet en række huskeregler i denne artikel, så du kan koncentrere dig om andre og sjovere ting, når du planlægger din ferie.

Ferie er ikke bare ferie, når man også skal have sin diabetes med i tasken. Vi har samlet en række huskeregler i denne artikel, så du kan koncentrere dig om andre og sjovere ting, når du planlægger din ferie.

Diabetes er med dig overalt – også på ferien. For rigtig mange kan det derfor være grænseoverskridende at pakke kufferten og forlade de vante rutiner og omgivelser derhjemme.

Vi har derfor samlet en række huskeregler, så du har det bedste udgangspunkt for en god ferie.

Husk dit rejsebevis

Din behandler kan udlevere eller sende et bevis til din e-boks. Med dette rejsebevis kan du uden problemer medbringe din medicin og eventuelle nåle, fingerprikker og blodsukkerapparat i håndbagagen.

Dit rejsebevis kan også hjælpe dig ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen, og hvis du akut får behov for lægehjælp.

Hav nyttige telefonnumre med i tasken

Det er også en god idé at notere dig de vigtige telefonnumre, skulle du have behov for at komme i kontakt med din læge eller anden behandler under rejsen. Sørg også for at dine medrejsende har fået disse telefonnumre.

Opbevaring af medicin

Det er en god idé at opbevare din insulin i en køletaske. På apoteket eller hos din leverandør af diabetesmedicin kan du man som regel købe velegnede køletasker. Generelt bør medicin, blodsukkerapparater og teststrimler pakkes, så det ikke udsættes for store temperaturudsving.

Det kan være en god idé at fordele din insulin - eller anden medicin - i forskellige tasker. På den måde minimerer man risikoen for at miste hele sin medicinbeholdning, hvis man skulle være så uheldig at miste sin bagage.

Flyrejser

Man må gerne have flydende og andet medicin med i sin håndbagage på flyet. Man kan dog blive bedt om dokumentation i form af recept eller rejsebevis.

Det er også tilladt at medbringe kanyler, testudstyr eller andet udstyr til sin behandling, ligesom man også må have druesukker med i lommen eller håndbagagen.

Det kan være en god idé at oplyse kabinepersonalet om, at du har diabetes. Du kan også gøre opmærksom på det allerede, når rejsen bestilles, så der kan tages hensyn i forbindelse med servering af mad.

Insulin i udlandet

Du kan med fordel kontakte dit insulinfirma for at få oplysninger om, hvor du kan købe din insulin i udlandet. Hvis den ikke kan købes i det land, du rejser til, må du gerne medbringe insulin nok hjemmefra til hele rejsen. Det er en god idé at medbringe dobbelt af al medicin og testudstyr - også til ketoner - i tilfælde af øget insulinbehov, defekt pumpe eller pen, eller hvis du mister noget undervejs. Husk at tjekke udløbsdatoen på teststrimler og medicin inden afrejsen.

Mister du din insulin, bør du straks kontakte en lokal læge - eventuelt via din rejseforsikring.

Mad og alkohol

Afhængig af hvor du skal hen, kan maden være meget anderledes, end du er vant til. Det er derfor vigtigt at måle dit blodsukker oftere i de første dage, så du har en fornemmelse af, hvordan du reagerer.

Husk at drikke nok vand og medbring altid druesukker og glukagon, hvis du har type 1-diabetes, på rejsen. Husk også at alkohol sænker behovet for insulin.

Få flere gode rejseråd hos Videnscenter for Diabetes

Rigtig god ferie!

APPFWU02V