Fakta om diabetes
Generel information og tal om diabetes i Danmark
Diabetes er en sygdom, som rammer et stort og voksende antal borgere. Omkring 380.000 har diabetes i Danmark – heraf ca. 80.0000 i Region Syddanmark. Det gør diabetes til en af de kroniske sygdomme, som rammer flest danskere. Omkring 90 procent er registreret med type 2-diabetes og 10 procent med type 1-diabetes.
Diabetes er en kronisk stofskiftesygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er højere end normalt. Det høje sukkerindhold skyldes enten mangel på insulin eller nedsat evne til at udnytte det. Insulin er nødvendigt for, at sukker kan komme ind i kroppens celler og blive omsat til energi.
De to mest almindelige former for diabetes er type 1-diabetes og type 2-diabetes. Hos mennesker med type 1-diabetes er kroppen ikke selv i stand til at producere den insulin, som hos raske mennesker er med til at stabilisere blodsukkeret. Mennesker med type 2-diabetes har en nedsat følsomhed over for insulin
Ubehandlet kan forhøjet blodsukker forårsage alvorlige komplikationer og følgesygdomme, herunder skader på nervesystemet, nyresygdom, blindhed og hjertekarsygdomme. For nogle kan udviklingen af alvorlige fodsår resultere i amputation af tæer, fødder og ben.
Antallet af mennesker med diabetes i Danmark er fordoblet over de seneste 10 år. Diabetes koster årligt det danske samfund omkring 31,8 milliarder kroner (87 millioner om dagen) i behandling, pleje og tabt arbejdsfunktion.
Hvis det ikke lykkes at bremse udviklingen, forventes det, at der i 2030 vil være 430.000 danskere (heraf 95.600 i Region Syddanmark) med type 2-diabetes.
Kilde: Diabetesforeningen, Videncenter for Diabetes og Sundhedsstyrelsen