Selvom Danmark er blandt de nationer i verden med det højeste fuldkornsindtag, lever 46 procent af den danske befolkning stadig ikke op til det officielle kostråd om at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen.
Derfor er der fortsat grund til at sætte fokus på fuldkorn. Det sker i år for 13. gang, når Årets Fuldkornsdag markeres den 20. januar – i år med fokus på havre.
Ifølge Fuldkornspartnerskabet, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn, er der mange gode grunde til fortsat at sætte fokus på fuldkorn:
- Udover at gavne folkesundheden er fuldkorn også en vigtig del af den grønne omstilling for kornprodukter er blandt de fødevarer der har det laveste klimaaftryk - sammen med bælgfrugter og grøntsager, fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet.
Kostfibre, mineraler og vitaminer
Også på Steno Diabetes Center Odense fejres dagen. Fuldkorn har nemlig rigtig mange gode egenskaber, fortæller diætist Susanne Elman Pedersen.
- Når vi vælger vi de sunde kulhydrater med fuldkorn – f.eks. fra havregryn og rugbrød - får vi en masse kostfibre, mineraler og vitaminer. De mætter godt og giver os energi til at klare dagen. De er direkte brændstoffer til hjernen og centralnervesystemet, og så bidrager de til en sund tarmflora, som hjælper os med at forebygge sygdomme.
Har man diabetes, anbefales det at spise mange kostfibre, for eksempel fra fuldkornsprodukter, fordi de har en positiv indflydelse på blodsukkeret, fedtstoffer i blodet, vægten og meget mere.
Vælger man at skære indtaget af kulhydrater helt ned svarende til 10 % af energien (også kaldet ketogen diæt), anbefales det at gøres samarbejde med en diætist. En af udfordringerne ved at spise meget få kulhydrater er, at det kan være svært at få den anbefalede mængde kostfibre på 35 gram om dagen samt de anbefalede 75 g fuldkorn om dagen.