- Du er i den grønne kategori, der er ikke tegn på, at der er noget galt. Men det er klart, at hvis der sker noget, så skal du komme igen.
Fodterapeut Marianne Lundgreen smiler til 63-årige Jane Hartmeyer-Dinesen fra Tryggelev, som netop har rejst sig fra stolen i det lokale, hvor lægevagten i Rudkøbing holder til.
For tiden er lokalet i dagtimerne udlånt til Marianne Lundgreen og hendes kollegaer fra Medicinsk Afdeling på Svendborg Sygehus. I samarbejde med Steno Diabetes Center Odense (SDCO) står afdelingen på det sydfynske sygehus bag projektet ”Fod på Langeland”, hvor de flere end 1000 borgere med diabetes på øen tilbydes fodscreening i Rudkøbing.
Hver mandag i de næste tre år møder Marianne Lundgreen eller en kollega ind for at screene fødder på de borgere fra Langeland, der lever med diabetes.
Stor interesse for tilbuddet
De første borgere tog plads i den stol, som Jane netop har siddet i, tilbage i maj måned. Siden har der været fuldt booket, og den store interessen for screeningstilbuddet fortsætter.
- Jeg gik tidligere hos en statsautoriseret fodterapeut her i Rudkøbing, men hun stoppede, og siden har vi ikke haft en på øen. Jeg har ringet til fire-fem fodterapeuter i Svendborg, men ingen havde mulighed for at se mig, så derfor er jeg super glad for det her tilbud, siger Jane Hartmeyer-Dinesen.
Hun har overladt stolen til sin mand Helge, som også lever et liv med type 2-diabetes. Det gør i alt 1055 i Langeland Kommune. Parret falder begge i den grønne kategori, så ingen grund til alarm, understreger Marianne Lundgreen, der i dag er i selskab med sin kollega Helle Rask, som er sygeplejerske.
Helle Rask har gennem sit arbejde med patienter på sårambulatoriet på Svendborg Sygehus set mange patienter, som kommer for sent for at få tjekket fødderne. Også fra Langeland, fortæller hun.
- Mit håb er, at jeg ikke skal opleve de kedelige historier igen, hvor man er nødt til at gennemføre akut-amputationer, fordi et lille sår har udviklet sig. Den slags tilfælde vil jeg gerne komme i forkøbet med vores indsats, siger Helle Rask.
Det er netop ambitionen, lyder det fra Lene Langhoff Clausen, overlæge og speciallæge i karkirurgi på OUH Svendborg. Hun har været drivkraften bag at få projektet realiseret i tæt samarbejde med SDCO.
- Mit personlige mål handler om at bygge bro til Langeland og forsøge at udligne den sociale ulighed, der præger behandlingen på området. Vi ved, at Langeland stikker ud, når vi snakker diabetes, siger hun.
Fra tanke til handling
Hun begyndte allerede i foråret 2022 at omsætte tanken til virkelighed. Nu står hun og resten af holdet med et tilbud, som har tiltrukket massiv interesse fra de borgere på øen, som lever med diabetes.
- Vi vidste, at der statistisk set måtte være i hvert fald 15 p5ocent ud af de 1000 borgere med diabetes på Langeland, hvor det kunne være relevant. Vi så kun to eller tre af dem på sygehuset i Svendborg, og det er heldigvis blevet taget rigtig godt imod, siger hun.
Da tilbuddet rundede de første 70 screeninger viste gennemgangen, at cirka halvdelen kom ind med en såkaldt ”risikofod”. Risikofoden udløser farven gul og betyder, at borgeren kan have dårlig blodforsyning, nervebetændelse og i nogle tilfælde en fejlstilling, som gør, at de er i øget risiko for at udvikle sår.
For at sikre at ”Fod på Langeland” rent faktisk sætter aftryk de rigtige steder og når ud til de mest kritiske borgere, har man nu et ønske om at brede tilbuddet ud
- Jeg vil gerne være sikker på, at vi når ud til alle borgere med diabetes, og derfor overvejer vi at supplere med en udekørende funktion, så vi ikke kun er til stede i Rudkøbing, men også på Lohals for eksempel, siger Lene Langhoff Clausen.
På SDCO er projektleder Julie Dyrgaard begejstret for både interessen fra borgerne på Langeland og de gode resultater. Hun ser muligheder i at brede indsatsen ud, så man også flytter fokus fra fødderne til andre områder, hvor diabetes spiller en stor rolle.
- Gennem et fantastisk godt samarbejde med de lokale aktører er vi allerede nået langt med at få screenet fødder i Rudkøbing. Det er et setup, som vi tror, kan fungere andre steder også. Det kunne også være spændende at tilbyde andre undersøgelser samtidig med fodscreeningen for at forebygge endnu flere følgesygdomme til diabetes, siger hun.
Om projekt Fod på Langeland
- Projektet er et tilbud til borgere med diabetes på Langeland, som tilbydes en screening af fødder i Rudkøbing. Det er et samarbejde imellem Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg Sygehus, og Steno Diabetes Center Odense.
- Dermed kan man nå bedre ud til de flere end 1000 borgere på Langeland, der lever med diabetes – af dem vurderes mindst 15 procent at have høj risiko for sår og evt. amputation.
- På nuværende tidspunk er der åbent én dag om ugen for screeninger i sundhedshuset i Rudkøbing.
- Tilbuddet blev indledt i foråret og løber i tre år.
- I Region Syddanmark lever flere end 84.000 mennesker med diabetes. Steno Diabetes Center Odense (SDCO) er et videns- og udviklingscenter for forskning, forebyggelse, behandling og uddannelse inden for diabetes.