Skip til primært indhold

Henning har type 2-diabetes: - Det har været et frygteligt ensomt år

Henning Frydendal på 75 år er en af de knap 54.000 mennesker i Region Syddanmark, der har type 2-diabetes. Han kan blive rigtig syg, hvis han bliver smittet med coronavirus og håber derfor på en snarlig vaccine, så han igen kan komme tæt på andre mennesker.

Henning Frydendal

75 årige Henning Frydendal blev skilt fra sin hustru i januar, men drømmer om at møde en ny kvinde, som han kan overøse med kærlighed. Foreløbig kommer han dog ikke meget ud, fordi pandemien har lagt et tykt tæppe over hans hverdag. Foto: Vibeke Toft-Nielsen

En strøm af krydret kaffe møder næseborene, da Henning Frydendal åbner døren til sit lille parcelhus på Kærsangervænget i Assens. Han har taget sit pæne tøj på i dagens anledning - hvid skjorte og sort vest - og han viser ind til stuen, hvor billeder af børn og børnebørn pryder den lange vindueskarm ud mod haven. På bordet står lune krydderboller, skiveost og søsterens hjemmelavede marmelade.
 
- Ja, det er jo ikke så tit, jeg får besøg i denne tid, fortæller han og sætter sig klar ved bordet.

Normalt er der ellers liv og glade dage overalt, hvor Henning kommer hen.
 
I hjørnet af stuen i hans hjem i Assens står den harmonika, der er fast følgesvend, når han synger og spiller i duoen Øst og West. 
 
- Vi er ude at optræde to-tre gange om måneden på plejehjem og i foreninger, nogle gange foran 70-80 mennesker. Det giver et kick af en anden verden at møde andre mennesker på den måde. Så supplerer jeg med en vits eller to fra mit store kartotek, og så er der ikke et øje tørt, griner han.
 
Henning går også til kirkekor hver uge i De Fire Kirkers Kor. Han får et særligt glimt i øjet, når han fortæller, hvordan korstemmerne kan fylde alle afkroge ud i kirken. 
 
Siden landet lukkede ned i foråret, er kor og alle spilletiderne dog blevet aflyst. Når han ikke går lange ture med sig selv, holder han sig derhjemme.
 
- Her er helt dødt. Jeg har ikke engang kunnet være med til mit oldebarns barnedåb i oktober. Jeg begynder virkelig at længes efter andre mennesker, fortæller han.
 
Henning Frydendal er fraskilt, men har tre voksne sønner, otte børnebørn og et enkelt oldebarn. Heller ikke dem ser han dog noget til i denne specielle tid. 
 
- Det har været frygteligt ensomt. Men jeg går ikke i kulkælderen over det. Jeg er udstyret med et positivt sind, og jeg tror på, at det nok skal blive godt igen. Vi må alle sammen gå glip af noget, mens det står på. 

Føler sig rask

Henning Frydendal har haft type 2-diabetes i 15 år. Siden har også muskel- og ledgigt ramt kroppen, men han føler sig – om ikke sund – så rask og rørig. 
 
- Jeg ved godt, at jeg på papiret er særligt sårbar, men jeg føler mig ikke syg. Jeg har lært at leve med mine smerter, og jeg har styr på min diabetes. To piller om morgenen, og to piller om aftenen, og så tænker jeg ikke meget mere over det, fortæller han.
 
Faktisk havde han ikke engang opdaget, at der var noget galt, før hans læge spottede nogle uregelmæssigheder i 2005.   
 
- Jeg er gammel livredder, så jeg har altid gået regelmæssigt til kontrol. Her kunne min læge så se, at mit blodsukker var alt for højt. ”Du har fået diabetes, og det er jo ikke så godt”, sagde han. Og så blev jeg sendt til diætist. 
 
Her blev Hennings kostvaner gennemgået, og han fik tillært sig nogle nye og lidt bedre vaner.
 
-  I rigtig mange år levede jeg rigtig sundt. Jeg var idrætsleder og spillede både håndbold og fodbold. Men så måtte jeg af økonomiske årsager tage job som lastbilchauffør, og det gjorde jeg i 10 år. Her røg der for meget på sidebenene, og jeg sad alt for stille, fortæller han.
 
I dag er der mere magert kød og flere grøntsager på menuen. Mer skal også være plads til at leve, mener han.
 
- Jeg har aldrig forsaget noget. Jeg kan godt lide øl og et godt glas vin. Og så masser af hvidløgssmør. Åh, jeg kan næsten smage det i munden. Men alt med måde, fortæller han.

Vil gerne møde kærligheden

Det værste ved den nuværende pandemi er ikke kun den manglende kontakt med andre mennesker, men også at det forhindrer ham i at møde en ny kvinde. Der er ingen arrangementer, han kan tage til, og alt det sociale er skåret væk. 
 
- Jeg savner sådan én at holde om, men det skal være noget, der opstår naturligt og ikke noget, jeg vil opsøge via en datingside. Jeg vil bare have en at elske. Og en, som kan elske mig. Der mangler også en kvinde her i huset til at skabe varme og hygge, fortæller Henning Frydendal og vender blikket rundt i stuen. 
 
Den manglende indtjening fra hans musikoptrædener sætter også sine begrænsninger.
 
- Jeg ville gerne rejse ud i verden, måske på sådan en singlerejse eller bare lidt rundt i landet. Men det er der ikke råd til lige nu, når der kun går en folkepension ind på kontoen. Så jeg glæder mig rigtig meget til verden bliver normal igen. Så bliver alting lidt sjovere, siger han.

Fakta om Henning Frydendal

APPFWU02V