Skip til primært indhold

Bodil er Stenos danske forbindelse til Australien

Bodil Rasmussen er adjungeret professor på SDCO og en del af et vigtigt internationalt samarbejde om diabetes. Hun er uddannet sygeplejerske fra Sønderborg - og har boet og arbejdet 30 år i Australien.

Bodil Rasmussen har været tilknyttet SDCO siden 2018 som adjungeret professor. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Det internationale samarbejde på tværs af landegrænser, kontinenter og sågar verdenshave er essentielt - også i arbejdet med diabetes.

I de tilfælde kan det være en fordel både at have sproget og kulturen til fælles, når man skal arbejde sammen. Således også for Bodil Rasmussen, der er adjungeret professor på Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og til daglig har arbejdsplads og bopæl i Melbourne, Australien. Hun har boet 30 år i landet og er i dag professor i sygepleje på Deakin University.

Siden 2018 har hun været i tæt samarbejde med SDCO, hvor hun har opbygget et nært makkerskab med programleder og lektor, Mette Juel Rothmann. Bl.a. fungerer de som mentorer for hinandens ph.d.-studerende.

- Vi arbejder tæt sammen og udvikler bl.a. forskningsprojekter sammen. Lige nu er vi i starten af et større projekt, hvor vi ser på psyko-sociale konsekvenser for kvinder, der lever med diabetes, og som bliver gravide, fortæller Bodil Rasmussen.

Bodil Rasmussen har netop besøgt SDCO, hvor hun ud over samarbejdet med Mette Juel Rothmann også indgår i samarbejde med overlægerne Christina Anne Vinter og Dorte Møller Jensen samt ph.d.-studerende Lene Lorenzen.

Det giver god mening på flere områder, fortæller programleder Mette Juel Rothmann.

- Bodil og jeg samarbejder på en række punkter både i forhold til forskning men også klinisk praksis, da vores sundhedsvæsner ligner hinanden meget, og vores borgere med diabetes står over for nogle af de samme udfordringer. Der er således meget, vi kan lære af hinanden, samtidigt med at det giver mulig for at lave forskning på tværs af vores lande, siger programlederen på SDCO.

Diabetes voksende udfordring

Bodil Rasmussen blev uddannet som sygeplejerske i Sønderborg og boede efterfølgende 10 år i Aarhus, før hun mødte sin australske mand på en rejse i Indien for 36 år siden. Efterfølgende flyttede hun til Australien, hvor hun har boet i 30 år.

- Det var med andre ord kærligheden og ikke arbejdet, der fik mig til Australien, fortæller hun.

Siden har hun arbejdet i tre årtier med diabetes og særligt undervisning i behandling af mennesker med den kroniske sygdom downunder, hvor diabetes udgør et stadigt voksende samfundsproblem.

- Vi har store udfordringer med overvægt i Australien, fordi afstandene er så store, og folk sidder meget i deres biler. Derfor er diabetes noget, vi har meget stor fokus på, siger hun.

Det sker bl.a. gennem hendes egne forskningsprojekter og undervisning. Bodil Rasmussen arbejder desuden for organisationen Western Health, som er et samarbejde mellem fem australske hospitaler, med at udbygge forskningskapacitet inden for diabetes.

- Jeg har både fokus på den lokale og nationale diabetesindsats, men altså også på den internationale vinkel, som gør, at jeg mindst en gang om året er hjemme for at besøge kollegaerne bl.a. på SDCO, siger Bodil Rasmussen, som allerede i september er tilbage i Odense.

Denne gang i følgeskab med direktøren for Western Health-organisationen, som bl.a. skal høre om sygepleje i Danmark og besøge det nye SDCO-center ved Det Nye OUH.

Kan lære af hinanden

På SDCO er man begejstret for den internationale vinkel på forskningen og de muligheder, som det åbner op for, siger Mette Juel Rothmann.

- Vi får nye perspektiver på vores arbejde og ideer til, hvorledes vi kan forbedre indsatsen. Et af de store områder, som særligt vores australske kollegaer har vigtig viden og erfaringer med, er behandling og undervisning på afstand – herunder brugen af telemedicin, siger hun.

Ud over Bodil Rasmussen har SDCO også professor i medicin Fidelma Dunne fra universitetet i Galway i Irland tilknyttet som adjungeret professor. Læs mere om hende her.

Irsk professor


I Region Syddanmark lever flere end 66.000 mennesker med diabetes. Steno Diabetes Center Odense er et videns- og udviklingscenter for forskning, forebyggelse, behandling og uddannelse inden for diabetes.

APPFWU02V