- Diabetes fyldte virkelig meget i mit hoved. Jeg var træt af min pumpe. Jeg havde angst for at få lavt blodsukker om natten, på arbejde, eller hvis jeg løb en tur. Jeg var faktisk ked af det hver dag.
Sådan lyder det fra 25-årige Maja Schmidt fra Ribe i Sydvestjylland. Hun har haft den kroniske autoimmune sygdom type 1-diabetes, siden hun var 13 år gammel.
- Jeg havde virkelig svært ved ikke at dunke mig selv oveni hovedet, hvis mit blodsukker gik meget op og ned. Jeg blev meget bekymret for, om det ville give mig følgesygdomme senere i mit liv, fortæller hun.
Under et forløb hos en diabetespsykolog blev hun anbefalet at deltage i et nyt projekt fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO).
- Psykologen fortalte mig, at de afprøvede sådan nogle gruppeforløb for unge med diabetes og diabetesstress. Jeg syntes, det lød spændende, men jeg var ikke meget for at komme væk fra min psykolog. Hun mente dog, at jeg skulle give det en chance, så jeg sagde ja til at være med, fortæller hun.
Gruppeforløb har god effekt
Maja Schmidt er kun én ud af mange unge voksne, som døjer med negative tanker omkring diabetes. Ifølge den seneste trivselsundersøgelse fra de fem danske Steno Diabetes Centre oplever 38 procent af de 19-39-årige diabetesstress. Tidligere trivselsundersøgelser fra SDCO har givet det samme billede.
Derfor opstod ønsket om at gøre noget specifikt målrettet unge med type 1-diabetes og diabetesstress, fortæller analyse- og evalueringskonsulent Emilie Just-Østergaard fra SDCO, som står bag projektet.
- Vi kunne have valgt at lave individuelle forløb, men forskning på området viser, at gruppeforløb har en god effekt. Så det var det, vi gik videre med. Og så har vi selvfølgelig lavet et grundigt forarbejde for at finde ud af, hvad der var af tidligere erfaringerne på området. Endelig har vi selvfølgelig også spurgt de unge, hvad de tænker om det, så vi kunne lave det bedst mulige forløb, fortæller hun.
På baggrund af dette arbejde og input fra bl.a. forskere, psykologer, overlæger og sygeplejersker blev de første gruppeforløb sat i gang i efteråret 2023.
Alle møderne faciliteres af både en diabetespsykolog og en diabetessygeplejerske.
- Under hver session taler de om et specifikt emne. Det kan være blodsukker, sociale relationer eller hvordan sygdommen kan påvirke ens ungdomsliv. Først og fremmest handler det dog om at skabe et trygt rum, hvor de hver især kan blive klogere på deres udfordringer og få nye strategier til at håndtere de psykiske udfordringer relateret til et liv med diabetes. Samtidig kan de spejle sig i hinanden og udveksle erfaringer, fortæller Emilie Just-Østergaard.
Ikke længere et monster
For Maja Schmidt har gruppeforløbene gjort en stor forskel i hendes liv.
- VI skulle blandt andet lave en masse øvelser sammen, hvor det blev meget tydeligt for mig, hvor meget energi og hjernekapacitet, jeg egentlig bruger på min diabetes. Men også at der faktisk er mange aspekter af livet med diabetes, som jeg er virkelig god til at klare. Det gav mig en følelse af, at jeg faktisk er ret sej, og at der også er mange lyspunkter i mit liv, fortæller hun.
Og dét at dele udfordringerne med andre i samme situation har været en positiv oplevelse.
- I starten syntes jeg, at det var svært at åbne op over for en masse fremmede. Men så blev det stille og roligt trygt for os alle at fortælle, hvad vi hver især gik og bøvlede med. Det var virkelig rart at føle, at man ikke var alene, fortæller hun.
I dag har Maja Schmidt lært at acceptere, at diabetes er en del af hendes liv og ikke det ”monster”, som hun oplevede det før gruppeforløbet.
- Nu kæmper jeg mere med det og ikke imod det. Og jeg har arbejdet rigtig meget med min frygt, så den der angst for lavt blodsukker og senfølger ikke fylder så meget mere, lyder det fra Maja Schmidt.
Næste skridt på SDCO bliver at samle op på de resultaterne af de første tre gruppeforløb.
- Når den sidste gruppe er afsluttet, skal vi evaluere på det og finde ud af, hvordan udbyttet har været. Så vil vi gerne afprøve gruppeforløbene i en endnu større skala. Håbet er, at vi på sigt kan brede det ud til alle regioner, fortæller Emilie Just-Østergaard.
Fakta: Gruppeforløb for unge med diabetes-stress
- Formålet er at udvikle og teste en gruppebaseret psykologisk intervention, som kan reducere de unges diabetesstress og øge deres livskvalitet.
- Målgruppen er 18-30 årige med type 1-diabetes med moderat til svær diabetesstress.
- Gruppeforløbene strækker sig over seks mødegange med 14 dages mellemrum. De bliver faciliteret af en psykolog og en diabetessygeplejerske.
- Indtil nu har unge over 18 år med type 1-diabetes kun haft mulighed for at få et individuelt forløb hos en psykolog på SDCO, hvis de har psykiske udfordringer relateret til deres sygdom.
- Ifølge den seneste nationale trivselsundersøgelse foretaget blandt danske ambulante diabetespatienter lider knap hver tredje af diabetesstress. Blandt unge voksne er tallet 38 %.