Skip til primært indhold

Irsk professor i diabetes og graviditet officielt budt velkommen

Corona har udskudt den officielle velkomst af adjungeret professor Fidelma Dunne, som i denne uge besøger SDCO og Odense, hvor hun skal arbejde med graviditet og diabetes frem til 2025.

Fidelma Dunne, til venstre, sammen med programleder Dorte Møller Jensen, SDCO.

Fidelma Dunne, til venstre, sammen med programleder Dorte Møller Jensen, SDCO.

Med to års forsinkelse kan SDCO og Institut for Klinisk Forskning på Syddansk Universitet i denne uge officielt byde den irske professor Fidelma Patricia Dunne velkommen som adjungeret professor.

Fidelma Dunne skal styrke samarbejdet og forskningen i forebyggelse af diabetes i graviditet. Hun skal også bidrage til større ansøgninger om tilskud, publikationer og strategisk netværkssamarbejde med vigtige forskere, ligesom hun vil fungere som vejleder.

Corona-forsinkelse

På grund af corona har den officielle tiltrædelse ladet vente på sig, men mandag kunne vi omsider sige velkommen til Fidelma Dunne. Hun og en række andre adjungerede professorer blev præsenteret i Emil Aastrup Auditorium på OUH, da SDU sammen med OUH satte gang i Researchweek 2022.
Den irske professor er tilknyttet frem til udgangen af august måned 2025.

Fidelma Dunne er til daglig ansat som professor i medicin ved universitetet i Galway og desuden tilknyttet Galway University Hospitals. Hun har solid erfaring både indenfor undervisning og forskning på diabetesområdet. Hun er uddannet læge fra National University of Ireland Galway (NUIG), har en medicinsk doktorgrad (Md) fra University College Cork og bl.a. også en ph.d. fra University of Birmingham, UK.

Budt velkommen

Hun blev introduceret af professor og programleder på SDCO Dorte Møller Jensen (til højre for Dunne på billedet), som fik glæden af at byde Dunne velkommen omsider. De to har arbejdet sammen tidligere og udveksler og samarbejder bl.a. om data fra Danmark og Irland i det nuværende forløb.

Da nyheden blev annonceret for to år siden understregede Dunne, at hun glæder sig til at styrke samarbejdet og bruger sine erfaringer i Odense.
- Jeg ser frem til at arbejde sammen med forskerkolleger på SDCO om at udvikle fælles forskningsprotokoller til fremtidige forsøg, arbejde sammen om internationale ansøgninger om tilskud, offentliggøre publikationer inden for diabetes i forbindelse med graviditet og vejlede unge forskere og klinikere, sagde Fidelma Dunne dengang.

Graviditet og diabetes

Hendes største forskningsinteresse ligger inden for området graviditet og diabetes, som hun har beskæftiget sig med i en årrække. Hun har bl.a. været den irske leder af en paneuropæisk kohorteundersøgelse, der undersøger graviditetsresultater for kvinder med type 1- og type 2-diabetes (EVOLVE-undersøgelsen).

På SDCO udtrykte forskningschef Kurt Højlund allerede ved ansættelsen stor tilfredshed med ansættelsen af Dunne.

- Det er et privilegium at byde professor Fidelma Dunne velkommen til Danmark som adjungeret professor, ikke kun fordi hun har en solid track record i undervisning, men også fordi hun har en unik erfaring med at bygge bro mellem klinisk forskning og klinisk praksis, sagde han.

Læs mere om SDCO-programmet og Researchweek 2022 her
APPFWU01V