Solen bager fra en næsten skyfri himmel, og støvet hvirvler i alle retninger, hver gang den 40 ton tunge lastbil med ladet fuld af jord passerer byggepladsen. I den modsatte ende står en kædegraver klar til dræne underjorden for vand, så der er helt tørt, når udgravningen til parkeringskælderen begynder.
Arbejdet på byggepladsen til Steno Diabetes Center Odense (SDCO) er for alvor i gang. Om få år står det klar sammen med resten af Nyt OUH og vil have omkring 9000 diabetespatienter tilknyttet. Mellem 80 og 100 ansatte får også en hverdag i det nye center.
Det glæder Karsten Uno Petersen (S), der er udvalgsformand for Anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark.
- Det er dejligt, at begyndelsen på noget stort for diabetesområdet i Region Syddanmark er gået i gang - nemlig byggeriet til det nye Steno Diabetes Center Odense i forbindelse med Nyt OUH. Her får vi de mest moderne faciliteter til blandt andet behandling og forskning. En stor tak til den store brugerinvolvering fra diabetespatienterne, personalet, Novo Nordisk Fonden og vores byggeorganisation for at sikre, at diabetespatienterne i fremtiden får den bedste behandling.
Når centeret er færdigt, kommer diabetespatienterne i endnu højere grad i fokus, fortæller centerdirektør Jan Erik Henriksen.
- Med det nye center samler vi alle specialerne i én og samme bygning, så man, uanset om man er barn, gravid eller har nyreproblemer, skal møde ind på vores center. Det bliver med andre ord sundhedsvæsenet, der samler sig om diabetespatienten og ikke omvendt, fortæller han.
I dag skal man flytte sig geografisk fra en afdeling til en anden, for eksempel når man overgår fra børneafdelingen til et voksenambulatorium.
Indbydende sted at være
Rammerne bliver også markant bedre, end de er i dag, hvor SDCO er placeret på forskellige etager i bygning 112 på OUH, fortæller Jan Erik Henriksen.
- Vi er temmelig trængt på pladsen i de nuværende lokaler. Konsultationsrummene er små, og vi er spredt på forskellige etager. I det nye center får vi tre gange så meget plads, patienterne får større konsultationsrum og generelt mere luft, og kommunikationen på tværs af medarbejderstaben bliver styrket. Der vil også være en café, tagterrasse og gårdhave, så centeret generelt bliver et indbydende og rart sted at være, fortæller han.
Hele forskningsområdet, der i dag er placeret på både SDCO, OUH og SDU, bliver også samlet under ét tag.
- Det giver forskerne en helt anden mulighed for at spare med hinanden, hvilket også vil præge forskningen og i sidste ende komme patienterne til gode, fortæller han.
Parkeringskælder færdig først
Første del af arbejdet de kommende uger går med at dræne undergrunden for vand. Det fortæller projektleder Lars Loft Reuter fra Projektorganisationen for Nyt OUH.
- Vi har lavet masser af forundersøgelser af jorden, men vi ved ikke præcist, hvad der sker, når vi begynder at grave. Risikoen er, at der løber vand ind i udgravningen udefra. Derfor har totalentreprenøren 5E Byg en kædegraver i gang med at lægge drænrør ned i seks-syv meters dybde, så vi kan få grundvandet væk. Bagefter går vi i gang med at grave ud til kælderen, og det arbejde fortsætter frem til august. Så begynder selve byggeriet af kælderen, fortæller han.
Første skridt bliver etablering af dræn, støbning af fundamenter og bunden - derefter kældervæggene til parkeringskælderen.
Vi følger byggearbejdet, indtil Steno Diabetes Center Odense står klar sammen med Nyt OUH i løbet af 2023.
Se en film om byggeriet