Skip til primært indhold

Diabetes-patienter kan få kontrolleret øjne og fødder på en enkelt dag hos SDCO

Simon Bo Sørensen var første patient i SDCOs sammedags-screening, hvor borgere med diabetes bl.a. får kontrolleret fødder og øjne samme dag. Han har netop været til sin tredje kontrol på SDCO, hvor man opfordrer flere til at benytte tilbuddet.

Praktiserende læge Mads Valberg Hemmingsen, t.v., i Otterup henviste Simon Bo Sørensen til screening på SDCO. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Praktiserende læge Mads Valberg Hemmingsen, t.v., i Otterup henviste Simon Bo Sørensen til screening på SDCO. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

En enkelt konsultation for at få tjekket blodprøver, fødder og øjne i stedet for flere aftaler med egen læge, fodterapeut og øjenlæge.

Sådan lyder tilbuddet til mennesker med diabetes fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO) – i første omgang gennem udvalgte lægehuse på Fyn.  SDCO begyndte i 2019 at tilbyde såkaldt sammedagsscreening til de patienter, som er tilknyttet ambulatoriet. To år senere begyndte udvalgte læger i almen praksis også at henvise deres patienter til sammedagsscreening, og nu henvender SDCO sig direkte til patienterne for at få endnu flere til at benytte sig af tilbuddet.

- Vi vil gerne tilbyde muligheden for sammedagsscreening til flere borgere med diabetes, da vi kan se, at det letter deres hverdag og sikrer, at de får udført kontrollen, lyder det fra projektleder Sara Lund Fønss Bach fra SDCO.

49-årige Simon Bo Sørensen fra Otterup på Nordfyn har type 2-diabetes. Han var den første borger i regionen, som blev henvist til sammedagsscreening, da Steno Diabetes Center Odense åbnede op for patienter fra almen praksis tilbage i 2021.

- Det er meget lettere for mig at få det hele ordnet på en formiddag, og så betyder det, at jeg rent faktisk husker at få lavet kontrol af mine øjne og fødder.

Plads til flere patienter

Nu skal endnu flere patienter gerne gøre som Simon Bo Sørensen, lyder det altså fra projektleder Sara Lund Fønss Bach på SDCO.

- Vi oplever, at det er en stor hjælp i deres hverdag, at kontrollerne er samlet på én og samme dag, så de ikke skal have tid hos øjenlægen, fodterapeuten og deres egen læge på forskellige tidspunkter, lyder det fra projektlederen.

Simon Bo Sørensen har netop været forbi til årskontrol på ambulatoriet på SDCO for tredje gang, og han er ikke i tvivl om, at mange flere med fordel kan gøre som ham selv.

- Det er helt oplagt og en kæmpe lettelse for mig. Jeg kommer ind først på formiddagen og nogle timer senere er det overstået, og jeg ved nogenlunde, hvornår jeg skal afsted næste gang, siger han.

Han blev diagnosticeret med type 2-diabetes tilbage i 2012, hvilket var et stort chok for ham, fortæller han. Et tilbud om screening på en formiddag vil være en stor hjælp for de mange, som hvert år står i en lignende situation, understreger han.

- Det var en meget svær situation, hvor man skal forsøge at sætte sig ind i sygdommen og forstå, hvad den betyder for ens liv. I den situation kan man ikke også overskue at gå til fodterapeut og øjenlæge, så det var ikke noget, jeg fik gjort. Så vil det her tilbud gøre det meget lettere og sikre, at man kommer afsted, siger han.

Det var hans praktiserende læge Mads Valberg Hemmingsen i Otterup, der henviste Simon Bo Sørensen til screening på SDCO. Siden har han sendt mange flere patienter med type 2-diabetes til sammedagsscreening.

- Jeg har henvist omkring 40 patienter årligt siden da. Det er især noget, som de nydiagnosticerede tager imod. Jeg har selvfølgelig også patienter, som har levet med diabetes i mange år og har gode rutiner med egen fodterapeut og øjenlæge, som i mindre grad vælger at tage imod tilbuddet, siger han.

På SDCO er centerdirektør Jan Erik Henriksen interesseret i at få udnyttet det fulde potentiale i ambulatoriet, så flest muligt antal patienter bliver screenet.

- Sammedagsscreening understøtter SDCO’s ambition og vores rolle i at sikre et bedre liv for de borgere i regionen, som lever med diabetes. Screening for diabetesrelaterede komplikationer er helt afgørende for at vi kan nå de mål, og derfor er det vigtigt, at endnu flere gør som Simon Bo Sørensen. Det sikrer vi bedst ved at fortælle om det til patienterne i tæt samarbejde med almen praksis, siger centerdirektøren.

SDCO drives og ejes af Region Syddanmark og er støttet af en 10-årig bevilling på 1,4 mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Fakta

  • Siden januar 2019 har Steno Diabetes Center Odense tilbudt diabetespatienter fra diabetesambulatoriet at få alle de nødvendige screeningsundersøgelser, herunder blod – og urinprøve samt øjen- og fodscreening, på én og samme dag og tillige få svar på disse fra deres diabeteslæge.
  • Fra 1. marts 2021 blev tilbuddet, der kaldes ”sammedagsscreening”, også tilgængeligt for patienter i almen praksis, i første omgang fra udvalgte lægehuse på Fyn. De får prøvesvar fra deres egen praktiserende læge, der har mulighed for at sparre med SDCO omkring den efterfølgende behandling.
  • SDCO var de første i landet til at tilbyde denne løsning til patienter i almen praksis.
APPFWU01V