Syddansk Diabetesdag: - Vi har haft mange gode samtaler
320 brugere, pårørende og sundhedsprofessionelle var med, da den fjerde udgave af Syddansk Diabetesdag løb af stablen i Kolding.
- Jeg er med i dag, fordi jeg gerne vil møde andre brugere for at få inspiration til, hvordan man lever det gode liv med diabetes.
Ulla Nørlykke fra Assens, som har haft type 2-diabetes i 15 år, var blandt de mange brugere, pårørende og ikke mindst sundhedsprofessionelle, som var med, da SDCO inviterede til Syddansk Diabetesdag for fjerde gang.
Arrangementet var i år placeret på Comwell Hotel i Kolding, som dannede rammen omkring 14 sessioner og oplæg samt en lang række netværksmøder for de mange deltagere.
De i alt 320 deltagere fra hele Region Syddanmark blev budt velkommen af centerdirektør Jan Erik Henriksen fra SDCO.
- I dag kan I få indblik i, hvad vi i Steno Diabetes Center Odense kan tilbyde jer i hverdagen, og hvordan vi arbejder for at styrke diabetesindsatsen i Region Syddanmark. Vi håber, at I vil gå herfra med en masse ny viden og værktøjer, sagde han, før scenen blev overdraget til hjerneforsker og læge Peter Lund Madsen.
Han fortalte om hjernen som med- og ikke mindst modspiller, når reptil-delen af den 60.000 år gamle hjerne slår igennem og præger vores vaner og uvaner.
- Hjernen er en meget svær modstander, som selv de mest fornuftige af os ikke kan ændre på. Men det kan faktisk lade sig gøre at ændre på sine vaner. Man skal bare huske på, at de dårlige vaner altid ligger på lur og kan dukke op igen, sagde han.
Vaner er svære at ændre på
Netop de dårlige vaner er svære at få bugt med, fortalte Maj-Britt Foged fra Vejle, som også havde taget turen til Kolding for at deltage. Hun sad til bords med Ulla Nørlykke, men modsat hende har Maj-Britt Foged ikke diabetes.
- Ikke endnu i hvert fald, men mange i min familie har det, så det kan sagtens komme på tale. Jeg er her både privat, og fordi jeg arbejder som sygeplejerske, sagde Maj-Britt Foged.
Hun sidder i bestyrelsen i den lokale Vejle-afdeling af Diabetesforeningen i sin egenskab af pårørende.
De to kvinder deltog i en session om kost og motion. Her var der også fokus på en lang række andre emner som insulinbehandling i almen praksis, brugerinvolvering, diabetesstress og diabetessygepleje i kommunerne.
Mange gode samtaler
Det er Mette Vestergaard Nissen og Marie Højsager Varinsky fra SDCO, der har stået for at arrangere årets Syddansk Diabetesdag i Region Syddanmark. De to arrangører er meget tilfredse med resultatet af det hårde arbejde.
- Det er virkelig dejligt, når det hele går, som det skal. Der har været masser af god dialog og mange gode samtaler rundt omkring, og det er derfor, vi gør det. Så vi er meget glade, siger Mette Vestergaard Nissen.
Syddansk Diabetesdag bliver afholdt igen i slutningen af 2023.