Skip til primært indhold

Ny sæson af podcasten Diabetesforskerne er udkommet

Steno Diabetes Centrene lancerer nu endnu en sæson af podcastserien Diabetesforskerne, der giver et indblik i den nyeste forskning og viden om diabetes. Som noget nyt er det nyetablerede Steno Diabetes Center Grønland også med 

Podcastserien Diabetesforskerne sæson 2

Nu udkommer anden sæson af podcastserien Diabetesforskerne, som er udgivet i samarbejde mellem alle Steno Diabetes Centre. I podcasten tager vi rundt til alle centre, og taler med et udpluk af landets dygtige forskere, som giver os et indblik i nyeste forskning og viden om diabetes i Danmark – og som noget nyt i anden sæson også i Grønland.

For anden gang lancerer de fem danske Steno-centre podcasten Diabetesforskerne, der giver et indblik i den nyeste forskning og viden om diabetes. Denne gang er Steno Diabetes Center Grønland også med.

Anden sæson består af 12 episoder, som udkommer løbende i starten af 2022. De første fire afsnit kan man lytte til fra den 19. januar, og herefter udkommer et nyt afsnit hver onsdag.

Fra udvikling af mobilalarmer til understøttelse af diabetes-stress

Diabetesforskerne er en podcast, der lader lytterne komme helt tæt på det, der forskes i lige nu på diabetesområdet.

I hvert afsnit møder vi sammen med værten Simon Brix en ny forsker, der fortæller om sit forskningsprojekt med fokus på diabetes.

I denne sæson kan man bl.a. høre mere om forskning i understøttelse af diabetes-stress, diabetes i Grønland, brugen af mobilalarmer ved lavt blodsukker, individuel-diabetes behandling, fællesbehandling af hjertesygdomme, brugen af naturlig medicin, diabetes og skizofreni og hjemmebesøg.

Fra Steno Diabetes Center Odense kan du høre Lektor Jens Steen Nielsen i episode 4 om individualiseret behandling af type 2-diabetes og Lektor Mette Rothmann episode 7 od diabetesomsorg og skizofreni.

Personer med diabetes efterspørger viden om forskning

Podcasten kan lyttes til af alle, men er især målrettet dem, der har interesse i diabetes –fordi de selv har diabetes; de kender nogle, der har det, eller fordi de arbejder med diabetesområdet.

Podcasten er startet, fordi der var et stort ønske fra personer med diabetes og pårørende om at vide mere om diabetesforskning:

- Både gennem brugerråd og på sociale medier har vi oplevet, at mange med diabetes og pårørende gerne vil vide mere om, hvad der forskes i, og hvordan forskningsresultaterne kan omsættes i en bedre hverdag med diabetes. Vi bruger her podcast som medie, så forskningen bliver lidt lettere at gå til, siger Signe Guldhammer Lystbæk, uddannelseskonsulent i Steno Diabetes Center Nordjylland.

Grønland er også med

Podcasten er et samarbejde på tværs af de fem danske Steno Diabetes Center, der er placeret i hver deres region. Hertil er forskere fra Steno Diabetes Center Grønland også kommet med.

Over dobbelt så mange grønlændere som danskere har diabetes.

Marit Eika Jørgensen er endokrinolog, overlæge og professor fra Steno Diabetes Center Grønland. Hun fortæller i episode 2, at hver femte-sjette grønlænder har et særligt gen, som øget risikoen for at udvikle diabetes.

Hendes forskning handler dels om at blive klogere på, hvor mange grønlændere, der har det særlige gen, dels om ændret kost kan forebygge udviklingen af diabetes.

- Ønsket er at bidrage til, at behandlingen bliver bedre og mere effektiv hos den enkelte diabetespatient, siger Marit Eika Jørgensen.

Lyt med hver onsdag

De første 4 episoder af sæson 2 er netop udkommet - herefter bliver en ny episode udgivet hver onsdag.

Podcasten kan findes der, hvor man normalt lytter til podcasts på sin mobil, tablet eller pc. Eller online på vores hjemmeside: sdco.dk/arbejdet-med-diabetes/faglig-opdatering/podcasts/diabetesforskerne

APPFWU01V