Skip til primært indhold

Flere diabetespatienter får nu glæde af sammedagsscreeening

Muligheden for at få taget blod- og urinprøver og screenet øjne og fødder på én og samme dag bliver nu også tilgængeligt for patienter, der ikke er direkte tilknyttet et sygehus. En af dem er Simon Bo Sørensen fra Otterup, der som den første patient fra almen praksis var til sammedagsscreening på SDCO.

Simon Bo Sørensen er den første patient, der er blevet henvist til sammedagskomplikationsscreening fra sin praktiserende læge - her ses han med sekretær Mette Moses fra SDCO's modtageambulatorium, der i dagens anledning overrækker ham en gave. Privatfoto

Simon Bo Sørensen er den første patient, der er blevet henvist til sammedagskomplikationsscreening fra sin praktiserende læge - her ses han med sekretær Mette Moses fra SDCO's modtageambulatorium, der i dagens anledning overrækker ham en gave. Privatfoto

- Det er et vanvittigt godt tilbud!

En glad Simon Bo Sørensen kunne mandag den 1. marts forlade Steno Diabetes Center Odense (SDCO) efter kun to timer på klinikken. I det tidsrum fik han både undersøgt øjne og fødder samt taget blod- og urinprøver.

- Når man har diabetes, er der rigtig mange kontroller i løbet af et år, og jeg kan godt drukne i det. Med det her tilbud er mit liv blevet væsentligt nemmere. Det tog ingen tid, og der var bare styr på det, fortæller han.

Tilbuddet kaldes ”sammedagsscreening” og betyder, at man som diabetespatient får foretaget alle de nødvendige screeninger for senkomplikationer på én og samme dag.

Indtil nu har tilbuddet været til de patienter, der er tilknyttet SDCO og dets partnersygehuse, men fra 1. marts blev det udvidet til en række udvalgte lægehuse på Fyn.

Et nemmere liv med diabetes

Simon Bo Sørensen har type 2-diabetes og bor i Otterup. Han er den første patient, der er blevet henvist til sammedagskomplikationsscreening fra sin praktiserende læge. Og det bliver ikke sidste gang, at han takker ja til den mulighed.

- Da min læge spurgte mig, sagde jeg ja tak med det samme, og nu, hvor jeg har prøvet det, vil jeg meget gerne fortsætte, fortæller han.

Det glæder centerdirektør på SDCO Jan Erik Henriksen, at man nu også så småt er begyndt at udbrede tilbuddet til patienter i almen praksis.

- Dét, at få taget både blod- og urinprøve, øjen- og fodscreening på én og samme dag, er med til at gøre livet væsentligt nemmere for mennesker med diabetes, og det glæder mig meget, at flere nu får adgang til den mulighed. Det er noget af det, vi er sat i verden for, fortæller han.

Det er patientens egen praktiserende læge, der bibeholder opfølgningen og stadig varetager den efterfølgende behandling af patienten. Men også her står SDCO til rådighed.

- Hvis lægen identificerer nogle problemstillinger, så kan han eller hun kontakte os og få den nødvendige sparring. Det er et allerede eksisterende tilbud, der gælder alle patienter, fortæller han.

Praktiserende læge Mads Valberg Hemmingsen fra Lægerne på Lærkevej i Otterup er en af de første læger, der er blevet tilknyttet projektet. Han glæder sig til at se, hvordan patienterne oplever sammedagskomplikationsscreeningen.

- Mange af dem har haft diabetes i mange år og er allerede tilknyttet en fodterapeut og en øjenlæge, så jeg var lidt spændt på, om de ville sige ja. Men det har de alle sammen gjort, og jeg har allerede henvist de første 10 patienter. Nu er jeg spændt på at høre deres tilbagemeldinger.

Baseret på tilbagemeldinger fra patienterne og de praktiserende læger vil tilbuddet blive fintunet og derefter udbredt til en større gruppe af læger i Odense i starten af sommeren.

Det er planen, at tilbuddet på sigt skal rulles ud i hele Region Syddanmark.

 

Fakta om sammedagsscreening

APPFWU01V