Regionalt kvalitetsprojekt om diabetesteknologiforløb
For at understøtte og styrke behandlingen med diabetesteknologi har SDCO gennemført et regionalt kvalitetsprojekt i perioden fra Q4 2022 til Q2 2024. Projektet har med afsæt i Den Syddanske Forbedringsmodel kortlagt patientoplevelser, arbejdsgange for teknologibehandling samt variationer i klinisk kvalitet og kontaktmønstre på tværs af diabetesambulatorier i Region Syddanmark. Projektet har identificeret konkrete forbedringsforslag og tiltag, der kan optimere behandlingen med diabetesteknologi
Baggrund
Projektet har sit afsæt i en markant stigning i brugen af diabetesteknologi i Region Syddanmark. Stigningen er en udfordring for voksendiabetesambulatorierne i Region Syddanmark, ikke alene pga. de økonomiske udgifter, som regionen afholder, men også den øgede mængde af komplekse og ressourcekrævende opgaver, som brugen af diabetesteknologi medfører.
Formål
Viden fra kvalitetsprojektet skal hjælpe ambulatorierne med at imødegå ressourceudfordringen relateret til den stigende brug af diabetesteknologi og har haft to hovedformål:
- At kortlægge diabetesambulatoriernes arbejdsgange og ressourceforbrug samt patienternes kontaktbehov i behandlingsforløb med diabetesteknologi.
- At identificere forbedringspotentialer på basis af kortlægningen, der kan sikre de bedste forløb ud fra flere perspektiver.
Projektet har med afsæt i Den Syddanske Forbedringsmodel kortlagt patientoplevelser, arbejdsgange for teknologibehandling samt variationer i klinisk kvalitet og kontaktmønstre på tværs af de seks diabetesambulatorier, som varetager insulinpumpebehandling i Region Syddanmark.
Hovedfund i projektet
- Visse adspurgte patienter oplevede at de kunne have fordel af mere individualiserede forløb med en større grad af fleksibilitet
- Der er store forskelle på insulinpumpebehandlingen på tværs af ambulatorier. Specielt arbejdsgange relateret til påsætning af insulinpumper varierede på tværs af ambulatorierne, både i længde af forløbet og indhold.
- Der sås ikke en sammenhæng imellem forløbslængde og klinisk kvalitet (målt ved gennemsnitlig HbA1c efter påsætning) på tværs af ambulatorierne. Der sås heller ikke en sammenhæng imellem forløbslængde og efterfølgende ressourceforbrug (målt ved antal kontakter efter påsætning).
- Der er forskel på patienters HbA1c inden påsætning på tværs af ambulatorierne.
- HbA1c er et centralt tildelingskriterie for pumpebehandling og forskellen indikerer at ambulatorierne kan have forskellig praksis for tildeling af insulinpumper.
- I gennemsnit forbedres regulering efter påsætning af insulinpumpe på tværs af alle ambulatorier.
Hovedfundene viser, at der findes potentialer til at optimere teknologibehandlingen og sikre bedre udnyttelse af ressourcer og mere lighed i behandlingen. Alle ambulatorier har i perioden arbejdet med disse hovedfund og potentialer og der er i perioden opnået løbende læring som har betydet ændringer i forløbene på alle diabetesambulatorierne i Region Syddanmark.
Projektet kommer på basis af kortlægningen med en række konkrete forbedringsforslag til ambulatoriernes videre forbedringsarbejde. Ambulatoriernes eget forbedringsarbejdet kan med fordel tage udgangspunkt i komprimerede påsætningsforløb, der ligger mere vægt på individualiseret behandling og behovstyret opfølgning.
Tiltag
Udover forbedrede forløb i diabetesambulatorierne giver læringen fra projektet anledning til to centrale tiltag på teknologiområdet:
- Bedre monitorering og deling af bedste praksis: Ambulatorierne skal i større grad understøttes med løbende data om deres egen og andre ambulatoriers teknologibehandling. Monitorering skal understøtte ambulatoriernes løbende arbejde med at forbedre og ensrette teknologibehandlingen. Monitorering skal tage udgangspunkt i at følge kontaktmønstre, blodsukkerregulering og patienttilfredshed i teknologibehandlingen på tværs af ambulatorierne.
- Bedre styring: Ambulatorierne skal understøttes med data til bedre styring på teknologiområdet. Formålet er, at hjælpe ambulatorierne med styring af udgifter til diabetesteknologi og at skabe klarhed over aktivitetsniveauet. Der er fx behov for at kunne følge antallet af pumpepåsætninger og sammenholde dette med den forventede aktivitet.
Mere info
Følg link nedenfor
Kontakt
Nis Lydiksen
Konsulent
SDCO - Kvalitet og Monitorering
(+45) 21 62 43 31 Nis.Vestergaard.Lydiksen@rsyd.dk