Hvad har din partner behov - og ikke behov - for, når han eller hun pludselig skal leve med diabetes? Og hvilken rolle skal du som pårørende udfylde, når en af dine nærmeste får konstateret en kronisk sygdom?
Det er den slags spørgsmål, der kan være svære at stille og svare på, når diabetes flytter ind. I det hele taget kan det være svært at åbne op for den gode dialog, når en familie skal lære at håndtere diabetes som del af hverdagen.
Derfor har Steno Diabetes Center Odense (SDCO) fokus på netop det, når vi i efteråret er klar med fire nye cafémøder, som henvender sig til alle med interesse for diabetes, personer med diabetes, pårørende og ikke mindst de sundhedsprofessionelle i Region Syddanmark.
- Vi vil gerne hjælpe alle, der har diabetes inde på livet med at få sat gang i dialogen og samtalen om sygdommen, og hvad den fylder i hjemmet. Det kan være svært at tage den dialog, så det har vi fokus på i vores cafémøder i efteråret, siger konsulent i SDCO, Mette Vestergaard Nissen.
Det første møde finder sted i Løgumkloster den 5. september, hvor overskriften da også lyder ”Hvordan støtter du og dine pårørende hinanden, når diabetes er en del af hverdagen?”.
Derefter følger møder med samme emne i Odense den 25. september, i Kolding den 1. november og i Nyborg den 22. november.
Du kan finde mere information om alle fire arrangementer, og hvordan du tilmelder dig her.
Cafémøder i 2023
Ved alle møder er der lagt op til debat, dialog og netværk, fortæller Mette Vestergaard Nissen.
- Vi har altid et oplæg og nogle cases med, som vi bruger til at skabe dialog og debat om emnet. Og så ved vi, at der er mange, der kommer for at møde andre, som også enten har diabetes eller er pårørende, så man kan få en snak med andre, som er i samme situation, siger hun.
Det er andet år, at SDCO arrangerer cafémøder om diabetes i regionen. Igen i år sker det i tæt samarbejde med både Diabetesforeningens lokalafdelinger og sundhedshuse. Og som en tidligere deltager udtrykte det, så giver mødet med andre i samme situation god mening:
- Jeg fik konkrete råd og idéer til håndtering af diabetes i hverdagen. Det var meget let at relatere til og mødet med andre gav stof til eftertanke, sagde en deltager på cafémødet i Esbjerg.
Tilmelding senest den 29. august ved at skrive en e-mail til bruger@rsyd.dk eller ringe på tlf. 2382 1930. Det er som altid gratis at deltage i vores cafémøder.
Fakta
- I 2023 og 2024 sætter Steno Diabetes Center Odense særligt fokus på pårørende.
- Det sker bl.a. ved - i samarbejde med Diabetesforeningen - at afholde en række cafémøder i Region Syddanmark. Her inviteres mennesker med diabetes, deres pårørende og sundhedsprofessionelle til at diskutere, hvordan man bedst kan støtte hinanden, når diabetes er en del af hverdagen.
- Ifølge VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er mere end 750.000 personer i Danmark pårørende til en person med alvorlige helbredsproblemer.
- Knap hver 5. pårørende oplever, at de har fået en kronisk sygdom som følge af at skulle pleje et nært familiemedlem eller en ven (Undersøgelse om pårørende i Danmark, 2015).
- Forskning viser også, at depression, søvnproblemer, spiseforstyrrelser og stress er nogle af de lidelser, som pårørende til en person med alvorlig kronisk eller livstruende sygdom oplever som følge af den ekstra belastning i hverdagen.