Skip til primært indhold

Motion, træning og bevægelse

Motion, træning og bevægelse kan være mange ting. Men uanset form, er det både med til at øge vores fysiske og psykiske velbefindende, og så sænker det vores blodsukker og nedsætter risikoen for, at vi udvikler følgesygdomme

Det kan være fodbold, håndbold eller en tredje holdsport. For nogen vil ordet ’træning’ netop give associationer til en gymnastiksal eller et motionscenter. Men træning kan også være en rask gåtur eller en tur i haven for at ordne blomsterne. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man er fysisk aktiv i hverdagen. Og med fysisk aktivitet, som med træning, handler det kort og godt om at få bevæget sig. Det gælder om at få pulsen op. Men for at være fysisk aktiv og få pulsen op behøver man altså ikke klæde om. Lidt har også ret, og alt tæller.

Træning øger også dit psykiske velbefindende, da de hormoner, som skaber lykkefølelse, bliver aktiveret.

Hvordan kommer jeg i gang?

For at blive klogere på motion og hvordan det påvirker dig og din diabetes, er det vigtigt først at vide om du har type 1- eller type 2-diabetes, og hvilken behandling, du får.

Se gerne denne video, som forklarer, hvad diabetes er, og hvordan motion virker: 

Videncenter for diabetes - Motion og diabetes

Tal med din behandler om, hvordan du bedst kan begå dig i træning og din diabeteshverdag.

Træning kan som nævnt være holdsport i en forening. Det kan være fodbold eller badminton, men også petanque og krolf. Det handler om at finde noget, som motiverer dig og gør dig glad. Mange lokale idrætsforeninger har tilpassede tilbud, hvor alle kan være med.

Træning kan også foregå i et fitnesscenter. Men for nogen kan det være intimiderende at gå ind i et fitnesscenter. Du vil dog opdage, at de fleste fitnesscentre er fyldt med mennesker i alle aldersgrupper, typer og størrelser. Der er plads til alle. Det kan være en god idé at booke en introduktionstime med en træner. Træneren vil kunne hjælpe dig godt i gang og introducere dig til maskinerne.

Diabetesforeningen - Kom godt i gang med en aktiv livsstil

Helbredsprofilen - Motion og bevægelse

Træning kan også handle om at finde alternative muligheder i hverdagen. Det kan være at tage trappen i stedet for elevatoren. Det kan være at cykle ned for at handle fremfor at tage bilen. Det kan være en gåtur efter aftensmaden i stedet for hygge i sofaen. Det virker ikke som det store, men en kort gåtur på 2 km om dagen, vil give 730 km om året. Det er en vigtig pointe! Alt tæller i det store regnskab - også de små ting.

APPFWU01V