Hvordan måler du blodsukker hos en ældre borger, hvad betyder mad og motion, når man lever med diabetes, og hvilke muligheder er der for støtte til rehabilitering?
Det er nogle af de spørgsmål, som medarbejdere i kommunerne kan stå med i en hverdag, hvor den kroniske sygdom diabetes blot er en af mange udfordringer.
Derfor er det vigtigt for især ledere i kommunen at få et overblik over de kompetencer og den viden, deres medarbejdere ligger inde med, og hvilket behov de har for at blive opkvalificeret.
Det skal et nyt gratis onlineværktøj fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO) kaldet ”Diabeteskompasset” være med til at skabe. Efter en længere periode med afprøvning er værktøjet nu blevet tilgængeligt for alle, så medarbejdere i den kommunale plejesektor over hele landet sammen står bedre rustet til at finde vej.
Skaber overblik og viser vej
Karina Vejrum Sørensen, konsulent i SDCO, har været med til at udvikle og teste onlineværktøjet. Hun glæder sig til, at værktøjet bliver taget i brug af social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og ufaglærte i kommunerne.
- I en kompleks hverdag i plejesektoren er det svært at have overblik, når det handler om kompetencer omkring en sygdom som diabetes, som måske ikke fylder så meget i hverdagen. Nu kan lederen ved hjælp af Diabeteskompasset få det overblik både på individuelt niveau og samlet for hele medarbejdergruppen, siger hun.
Ved at besvare en række spørgsmål kan den enkelte medarbejder eller en medarbejdergruppe få afklaret deres kompetencer inden for fire forskellige områder: Faglig kompetence, borgerrettet kommunikation, samarbejde og ansvar samt læringskompetence.
Når alle spørgsmål er besvaret, lander man på en resultatside, der viser styrkeområder samt potentiale for et kompetenceløft inden for de fire kategorier.
Lederen kan efterfølgende - med udgangspunkt i resultatet - gå i dialog med medarbejderen om, hvorvidt det er relevant at blive efteruddannet inden for ét eller flere områder, fortæller Karina Vejrum Sørensen, som står bag projektet sammen med sin kollega på SDCO sygeplejerske Lisa Holm Rasmussen.
Test på 20 minutter
Det tager omkring 20 minutter at gennemgå testen, og viser det sig, at man har behov for nye kompetencer, får man desuden anvist, hvordan man sammen med lederen kan opnå dem. Men Diabeteskompasset kan også påvise, at medarbejderen er på rette vej og ikke mindst niveau.
- Bare fordi man scorer lavt inden for nogle af områderne, er det ikke nødvendigvis problematisk. Det kan være, at niveauet svarer til det behov, som der er på den pågældende arbejdsplads, eller at andre sundhedsprofessionelle dækker området, så man samlet set er dækket ind, siger Karina Vejrum Sørensen.
Diabeteskompasset er udviklet på baggrund af tests og interviews i samarbejde med ledere og ansatte i ni forskellige kommuner, fortæller hun.
- Vores oplevelse er, at der er et behov. De ansatte skal vide utrolig meget om mange komplekse problemstillinger, hvor diabetes kun fylder en lille del. På denne måde kan de let og hurtigt få et overblik over, om deres viden og kompetencer står mål med de opgaver, de skal varetage, siger hun.
Der er stor interesse for værktøjet, understreger konsulenten, som glæder sig til at høste de første erfaringer. To kommuner indgår i et prøveforløb, som finder sted i forbindelse med, at systemet bliver tilgængeligt for alle.
- Vi har haft flere, som har spurgt, om de måtte tage det i brug i deres kommune. Det kan de nu, og vi glæder os til at fortsætte udviklingen baseret på de erfaringer, vi forventer at få mange af nu, siger hun.
Hun gør opmærksom på, at den primære målgruppe er kommuner i Region Syddanmark, hvor SDCO gerne står til rådighed med hjælp og vejledning, når kommunerne benytter værktøjet. Men da redskabet er et åbent onlineredskab, har andre kommuner naturligvis også mulighed for at afprøve Diabeteskompasset.
Nye muligheder for undervisning
SDCO tilbyder i dag mange kurser og tilbud om kompetenceløft på diabetesområdet. Det nye onlineværktøj kan være med til at styrke det arbejde og sætte en ny retning, når det gælder udviklingen af kurser og undervisning, siger faglig leder af kompetence- og kursusområdet i Steno Diabetes Center Odense, Kristian Mondrup.
Han forventer, at SDCO kan målrette sine kurser og ramme behovet mere præcist hos kommunerne, fordi det kan baseres på data.
- Vi har selvfølgelig allerede en god fornemmelse af, hvad kommunerne har brug for, men det styrker den brugerdrevne udvikling af vores kursustilbud, når vi baseret på data kan sammensætte og udvikle vores katalog. Det er samtidigt med til at sikre, at kommunerne kan prioritere kursusbudgettet endnu bedre, fordi de ved, hvor de har et behov, og hvor deres medarbejdere er på rette niveau, siger han.
Han peger på, at visioner og opbygningen fra Diabeteskompasset kan anvendes på andre områder i sundhedssektoren, hvor det kan være nødvendigt at skabe overblik over medarbejderes viden og uddannelsesniveau.
- Vores metode kan forhåbentlig inspirere og anvendes i samme stil til at fastslå kompetenceniveauet inden for en række andre kronikerområder, siger Kristian Mondrup.
Du finder Diabeteskompasset her: www.sdco.dk/diabeteskompasset