- Du vidste slet ikke, at du havde diabetes?
Diabetessygeplejerske Helle Nyhøj Matthiesen står ved kanten af sengen på en af stuerne på Plastikkirurgisk Afdeling Z på Odense Universitetshospital (OUH). På sengen sidder en mand, der har været indlagt i fem dage med en infektion. En blodprøve har vist, at han også har type 2-diabetes.
- Nej, jeg vidste det ikke. Jeg har ikke haft det godt i lang tid, men nu går det bedre, fortæller han.
Helle Nyhøj Matthiesen tager sig god tid. Der er meget at forholde sig til for en patient, der lige har fået konstateret diabetes. Hvor mange gange om dagen skal man tjekke sit blodsukker. Hvad man skal være opmærksom på i forhold til mad. Og hvordan søger man hjælpemidler, så man ikke står med hele regningen selv.
Helle er specialist og ved lidt om det hele. Med rolig stemme spørger hun:
- Ved du, hvad man kan gøre, når man har lavt blodsukker?
Han tænker lidt.
- Man kan drikke noget appelsinjuice?
- Ja, det er helt rigtigt!
Hun fortæller ham lidt mere om kulhydrater og deres indvirkning på blodsukkeret. Han lytter koncentreret.
Bedst mulige behandling
Helle Nyhøj Matthiesen er i dag en af de tre diabetessygeplejersker fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO) i den såkaldte ”udgående funktion”. Hun kommer på sengeafdelinger over hele OUH, hvor der er patienter med diabetes.
- De kan være indlagt med alt lige fra cancer til et brækket ben, og så er der lige den ekstra omstændighed, at de også har diabetes. I de tilfælde kan afdelingerne bede os om at rådgive personalet og/eller patienterne selv. Vi ved for eksempel, hvad der sker med blodsukkeret, når de får en særlig type medicin eller flydende ernæring. Den viden kan bidrage til mindre komplicerede sygdomsforløb, fortæller Helle Nyhøj Matthiesen.
Den udgående funktion er et initiativ, der er i gang på både OUH i Odense og Svendborg samt på Vejle Sygehus. Tilsammen har sygeplejerskerne hjulpet over 3000 patienter.
Ekstra tryghed
Ifølge projektleder Eva Mittag fra SDCO er der flere formål med initiativet.
- Det er først og fremmest sat i gang for at sikre den bedst mulige behandling af de indlagte patienter med diabetes. Men det giver også en ekstra tryghed for patienterne og personalet, at der kommer nogen med et indgående kendskab til diabetes, fortæller hun.
En sidegevinst ved initiativet er også, at personalets kompetencer inden for diabetes bliver løftet ude på afdelingerne. Det sker dels ved sidemandsoplæring og dels ved at sende medarbejdere på kursus.
- Vi prøver også at udbrede kendskabet til vores app ”Alt om diabetes”. Her kan man få svar på rigtig mange spørgsmål, når man står i en behandlingssituation, fortæller hun.
Sygeplejerskerne besøger typisk imellem 10 og 20 diabetespatienter i løbet af en vagt. De fleste besøg er planlagte, men sygeplejerskerne kan også blive ringet op, hvis medarbejderne pludselig får brug for hjælp.
De udgående diabetessygeplejersker har altid mulighed for at trække på en speciallæge, hvis de er i tvivl om regulering, dosis eller den rigtige medicin.
Gavner patienterne
En af dem, der sætter stor pris på sparringen, er Ina Elholm. Hun arbejder som social- og sundhedsassistent på Plastikkirurgisk Afdeling Z, som Helle Nyhøj Matthiesen ofte besøger.
- Det er meget betryggende, at vi kan trække på diabetessygeplejerskernes viden. Der kan hurtigt opstå en komplikation, hvis der er noget, vi ikke lige er opmærksom på, og så er det rart for de patienter, som lige har fået konstateret diabetes, at der er en diabetessygeplejerske med inde på stuen, fortæller hun.
Og initiativet har da også vist sig at være en succes.
Ifølge en statusevaluering af projektet fra 2020 mener 96 procent af sygeplejerskerne fra de andre afdelinger, at de udgående diabetessygeplejerskers tilstedeværelse i høj grad eller meget høj grad har gavnet reguleringen af den enkeltes patients diabetes. 89 procent mener også, at tilbuddet i høj grad eller meget høj grad har øget afdelingens fokus på behandlingen af diabetes.
Initiativet har været i gang siden marts 2019 og bliver slutevalueret i 2024.
Fakta om den udgående funktion
- Initiativet går ud på, at tre diabetessygeplejersker hver dag støtter andre afdelinger i behandlingen af indlagte patienter med diabetes. De udgående diabetessygeplejersker har back up af en endokrinologisk speciallæge.
- Hovedopgaven består i at sikre, at patienter med diabetes, der er indlagt med anden sygdom, får den bedste diabetesbehandling under deres indlæggelse.
- En stor del af indsatsen består også af at kompetenceudvikle personalet på de andre afdelinger samt at tilbyde kursuser i diabetes på forskellige niveauer. Medarbejderne får også mulighed for at booke en diabetessygeplejerske til casebaseret undervisning.
- Initiativet er midtvejsevalueret og bliver slutevalueret i første kvartal 2024.
- Omkring 70.000 syddanskere har diabetes.