"Lev livet med type 2-diabetes" er en nyskabende patientuddannelse, der krydser fag- og kommunegrænser og løfter patienter med type 2-diabetes.
Sådan lød det torsdag aften, da projektet vandt Diabetesforeningens Handlingspris 2022.
”Lev livet med type 2-diabetes” er et kommunalt patientuddannelseskoncept målrettet mennesker med type 2-diabetes. Det er udviklet i et projektsamarbejde mellem Steno Diabetes Center Odense og Fanø, Varde, Vejen, Esbjerg og Billund Kommune.
Projektet har fuldt fortjent prisen, mener Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen:
- Jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner – men også sundhedsmyndighedernes arbejde lige nu med kvalitetsstandarder. Lighed i behandlingen og ensartede tilbud på tværs af kommuner er alfa og omega for, at flere skal få et godt og langt liv med diabetes. Og her er skabt et forbilledligt fagligt sundhedssamarbejde på tværs af kommuner og Steno Center til gavn for patienterne, lød det fra direktøren under prisoverrækkelsen.
Særlig fokus på patientuddannelse
Handlingsprisen blev i år uddelt til Sundhedspolitisk Åbningsdebat på Christiansborg torsdag den 15. september. I år har Diabetesforeningen ønsket, at prisen skulle sætte patientuddannelse til mennesker med type 2-diabetes i centrum. Patientuddannelser giver mennesker med type 2-diabetes forudsætninger for at håndtere- og kende deres sygdom. Og man ved, at uddannelsestilbud om kost, motion og om at håndtere den mentale del af diabetes fører til højere livskvalitet og dermed forebygger alvorlige følgesygdomme.
De tre dommere var derfor ikke i tvivl om, at projektet i Syddanmark skulle have prisen:
- Projektet har et relevant fokus på, hvordan det er leve med flere sygdomme, hvor mange ukoordinerede aftaler med sundhedsvæsenet fylder i hverdagen. Det gælder patienter med f.eks. KOL, hjertesygdom – og type 2-diabetes, siger Ulla Christensen, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.
Hun udgør, sammen med Hanne Hegedys, diabetessygeplejerske og bestyrelsesmedlem i Fagligt Selskab for Diabetessygeplejersker, og Camilla Palmhøj Nielsen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forskningschef ved DEFACTUM, årets dommerpanel.
- Lev Livet med type 2-diabetes er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at skabe et stærkt samarbejde og netværk om patientuddannelse på tværs af kommuner, og jeg synes, det er særligt positivt, at projektet involverer almen praksis. Det tværkommunale samarbejde giver mulighed for optimering af diabetes-indsatsen også i de små kommuner - dermed skabes øget kendskab til tilbud for mennesker med diabetes, siger Hanne Hegedys.
- Jeg er imponeret over, at det er lykkedes at skabe en stærk organisatorisk ramme bag patientuddannelse mellem forskellige kommuner og aktører. Det er positivt, at kommuner og Steno Diabetes Center Odense går sammen om at finde en fælles løsning – det er til gavn for mennesker med diabetes, der kan få glæde af tilbud af høj kvalitet. Jeg håber, at konceptet kan være en inspiration for andre kommuner og aktører på sundhedsområdet, siger Camilla Palmhøj Nielsen
Projektleder Leif Staal Andersen fra SDCO er da også både glad og stolt over prisen.
- Det er en stor ære at modtage Diabetesforeningens Handlingspris 2022. Som projektleder for Lev Livet med type 2-diabetes er jeg glad for anerkendelsen af vores arbejde. Det har været en fornøjelse at samarbejde med både regionale og kommunale aktører, som har budt ind med stor faglighed og erfaring, fortæller han.
Skal udbydes til andre kommuner
Projektet blev evalueret af Statens Institut for Folkesundhed i januar i år. Evalueringen viste, at deltagerne overordnet har været meget tilfredse med forløbet.
Det endelige kommunale patientuddannelseskoncept er lige på trapperne, fortæller Leif Staal Andersen.
- Det bliver i første omgang lanceret i Region Syddanmark og herefter - hvis alt går vel – udbudt til kommuner i andre regioner, fortæller Leif Staal Andersen.
Med Handlingsprisen følger 10.000 kroner.