Mange borgere med anden etnisk baggrund end dansk har både diabetes og forskellige psykiske og sociale udfordringer. Samtidig har de svært ved at navigere og begå sig i et stadigt mere komplekst sundhedsvæsen.
Derfor har sundhedsfaglige teams på Odense Universitetshospital (OUH) på tværs af Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Indvandrermedicinsk Klinik igennem flere år haft fokus på netop denne gruppe af patienter. SDCO og klinikken har skabt et såkaldt fællesambulatorium, hvor man hjælper patienter med diabetes og indvandrerbaggrund.
Samarbejdet giver rigtig god mening af flere årsager, forklarer Maria Houborg Petersen, afdelingslæge og ph.d. ved SDCO. Hun er fast tilknyttet fællesambulatoriet.
- Hos mennesker med mellemøstlig, asiatisk og afrikansk etnicitet ses en højere forekomst af diabetes, og en del mennesker med indvandrerbaggrund har flere psykosociale udfordringer såsom posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), manglende uddannelse og sproglige udfordringer, fortæller hun.
De har derfor ofte svært ved at navigere i sundhedssystemet.
- Derfor er det vigtigt at skabe en ramme, der er tilpasset deres behov, lyder det fra Maria Houborg Petersen.
Fælles indsats i praksis
Fællesambulatoriet er fysisk placeret i Indvandrermedicinsk Klinik på OUH. Det faste team består af en speciallæge i endokrinologi, en diabetessygeplejerske, en sygeplejerske og en socialrådgiver. Her afholdes otte årlige konsultationsdage, hvor speciallægen i endokrinologi og sygeplejersken fra Indvandrermedicinsk Klinik ser patienterne sammen. I løbet af året kan patienter også få individuelle samtaler med socialrådgivere og sygeplejersker efter behov.
Sygeplejersken kontakter patienterne før konsultationerne, hjælper med at bestille nødvendige prøver og sørger for, at patienterne får den nødvendige hjælp til at møde op til aftalerne.
- Det er blandt andet med til at sikre en høj tilfredshed og en lav udeblivelsesprocent, særligt når vi tager patientgruppens sårbarhed i betragtning, fortæller Maria Houborg Petersen.
En af patienterne, Mohamad, en midaldrende mand med type 2-diabetes og komplekse psykosociale problemer, havde tidligere vanskeligheder med at få sin medicin.
- Han opfylder betingelserne for at få sine medicinudgifter dækket af kommunen, men kunne ikke navigere i systemet for at få økonomisk hjælp, fortæller Maria Houborg Petersen.
Mohamad får nu støtte fra socialrådgiveren, som hjælper med kontakten til kommunen. Det betyder, at han får sin medicin regelmæssigt, og at hans blodsukker er faldet markant.
- Vi ser virkelig en positiv udvikling i hans tilstand og livskvalitet, fortæller Maria Houborg Petersen.
En anden patient, Hamid, som også har alvorlige diabetiske komplikationer og PTSD, havde svært ved at tage sin medicin korrekt. Han får nu dosispakket medicin, hvilket har forbedret både hans livskvalitet og helbred.
Mange af patienterne i fællesambulatoriet bærer rundt på dårlige oplevelser med det danske sundhedsvæsen. Det skyldes blandt andet deres psykosociale problematikker, opvækst i en anden kultur, manglende uddannelse og danskkundskaber samt en manglende forståelse for, hvordan de skal navigere i de forskellige systemer.
- Vi håber, at et godt forløb i fællesambulatoriet forhåbentlig kan give dem en tiltro til, at vi, som fagpersoner, faktisk ønsker dem det godt. I bedste fald kan det måske føre til, at disse patienter heller ikke fremover møder andre fagpersoner med samme skepsis som tidligere, siger Maria Houborg Petersen.
Teamet håber, at erfaringerne fra fællesambulatoriet kan inspirere til lignende projekter andre steder i landet.
- Det er vigtigt, at vi som sundhedsprofessionelle er vedholdende i at være kreative og finde på de bedst mulige rammer, så vi formår at hjælpe alle vores patienter med diabetes. Vi forsøger at lade os inspirere af, hvad andre lykkedes med og håber samtidig, at vi kan inspirere andre, siger Maria Houborg Petersen.
Fællesambulatoriet
- Fællesambulatoriet er et samarbejde imellem Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital (OUH).
- Formålet er at støtte sårbare diabetespatienter med indvandrerbaggrund i at håndtere deres diabetes og andre udfordringer.
- Teamet består af en speciallæge og diabetessygeplejerske fra Steno Diabetes Center Odense samt en sygeplejerske og socialrådgiver fra Indvandrermedicinsk Klinik.
- 23 patienter er aktuelt tilknyttet fællesambulatoriet, men det forventes, at der kan tilknyttes flere i løbet af 2025.
- 74 procent af patienterne har type 2-diabetes, mens 26 procent har type 1-diabetes.