Brugernes stemme i almen praksis
I dette projekt samarbejder SDCO og SydKIP ud fra en fælles ambition om at finde nye metoder til at involvere patienter og pårørende (brugere) i den organisatoriske udvikling af almen praksis, så brugernes perspektiv er med til at pege på forbedringspotentialer og kvalificere udviklingen i de enkelte almen praksis-klinikker. Med organisatorisk brugerinddragelse får brugerne mulighed for at bidrage med deres viden, erfaringer og perspektiver i udviklingen af almen praksis.
Formål
Projektet vil udvikle og afprøve tiltag, der kan understøtte den organisatoriske brugerinvolvering i almen praksis ved at:
- øge samarbejdet mellem almen praksis og deres tilknyttede brugere
- udvikle muligheder for feedback i almen praksis mellem brugere, læger og klinikpersonale
- tilbyde brugerne mere viden om, hvordan almen praksis fungerer og er organiseret.
Indsats
Projektet er inddelt i nedenstående fire delprojekter, som gennemføres i samarbejde med brugere, praktiserende læger og klinikpersonale.
Min læge-ABC
Vi vil undersøge, hvilken viden brugerne har brug for ift. at være tilknyttet en klinik eller et lægehus, og om en "brugerhåndbog" er et brugbart værktøj til formidling af denne viden. Vi arbejder ud fra en tese om, at en større indsigt i, hvordan almen praksis fungerer, vil styrke samarbejdet mellem brugere, læger og klinikpersonale.
Fysisk brugermøde
Vi vil afsøge, om et fysisk brugermøde, hvor flere klinikker i et lokalområde inviterer deres brugere til at deltage, kan være med til at styrke samarbejdet mellem brugere, læger og klinikpersonaler. På et brugermøde skal klinikkerne informere om deres organisering, og brugerne har mulighed for at stille spørgsmål og komme med input og feedback.
Digitalt brugermøde
Vi vil afsøge, om brugermødet i en digital form, hvor eksempelvis en udvalgt brugergruppe i en klinik inviteres til et videomøde, kan være en metode til at brugerne giver feedback til klinikken. På det digitale brugermøde skal klinikken ligeledes informere om klinikkens organisering, og brugerne har mulighed for at stille spørgsmål og komme med input.
Brugerfeedback
Vi vil afdække, om fysisk fremmøde i klinikken kan bruges konstruktivt som rum for feedback og tilkendegivelser fra brugerne til klinikken.
Delprojekterne gennemføres i perioden januar 2024 til december 2024. Evalueringsresultater forventes klar i marts 2025.
Målgruppe
Brugere, praktiserende læger og praksispersonale.
Samarbejde
”Brugernes stemme i almen praksis” er et samarbejde mellem almen praksis, brugere, SydKIP og SDCO.
I udvikling og afprøvning af de enkelte delprojekter er det en forudsætning, at brugerne, praksispersonale og læger bliver involveret og får indflydelse i processerne.
Vi søger derfor klinikker, der har lyst til at indgå i delprojekterne. Hvis I har lyst til at deltage kan I tage direkte kontakt til udviklingskonsulent Gitte Stentebjerg Petersen - se kontaktoplysninger nedenfor.
For mere information kontakt
Gitte Stentebjerg Petersen
Udviklingskonsulent
SDCO - Tværsektorielt Samarbejde
(+45) 51 70 84 31 gitte.stentebjerg.petersen@rsyd.dk