Skip til primært indhold

Diabetesdirektør har 25 års jubilæum - Jeg er først og fremmest patienternes mand

Jan Erik Henriksen, centerdirektør på Steno Diabetes Center Odense, kan i år fejre 25 års jubilæum på OUH. En af hans helt store mærkesager er brugerinvolvering. – Hvis vi ikke husker dem, det hele handler om, kan vi ende med at gå den helt forkerte vej, lyder det fra direktøren.

Jan Erik Henriksen, Centerdirektør på SDCO

Siden 1988 har 59-årige Jan Erik Henriksen, centerdirektør på SDCO, beskæftiget sig med diabetes. I år kan han fejre 25 års jubilæum på OUH.

Danmark skal være i den absolutte superliga, når det gælder forskning, kompetenceudvikling, forebyggelse og behandling af diabetes. Med de mål for øje blev Steno Diabetes Center Odense (SDCO) etableret i januar 2018.
 
Bag roret sidder læge og centerdirektør Jan Erik Henriksen, en af landets helt store kapaciteter inden for diabetes. Han kan i år se tilbage på foreløbig 25 års arbejdsliv på OUH, der også indbefatter nogle års forskning på både hospitalet og Syddansk Universitet. 
 
Hans arbejdsliv har drejet og roteret om netop diabetes og det voksende antal danskere, der bliver ramt af sygdommen.
 
- Det er dén kroniske sygdom, der rammer næstflest danskere. Den er også meget indgribende, fordi der kan være mange følgevirkninger, for eksempel i form af nyre- og hjertekar-sygdomme. Derfor er det et vigtigt område at få fokus på – også i forhold til den forebyggende indsats, fortæller han.
 
Siden 1988 har den 59-årige direktør beskæftiget sig med netop diabetes, både klinisk, organisatorisk og forskningsmæssigt. Men det startede ved lidt af en tilfældighed.
 
- Da jeg blev færdiguddannet ved Københavns Universitet i 1988, var der høj arbejdsløshed blandt læger. Jeg søgte og søgte, men fik kun et lille vikariat på en neuromedicinsk afdeling. Men så fik jeg tilbudt en stilling på Diabeteshospitalet i Hvidøre, og da så min mentor, professor Henning Bech Nielsen, rykkede til Odense, overtalte han mig til at sige ja til en nyoprettet stilling på OUH. Og så har det handlet om diabetes lige siden, fortæller han.
 
Om centerdirektøren siger Henning Bech Nielsen:
 
- Nu er han min chef, som direktør for SDCO - en stilling han mestrer ved altid at gå efter bolden og aldrig føre sig selv frem. Han er både en god leder og forsker, men først og fremmest en god læge. Hans patienter forguder ham, lyder det fra professoren.

Kunstig bygspytkirtel

Ligesom i de øvrige fem Steno-centre i Danmark og i Grønland forskes der på SDCO i forskellige aspekter af diabetes, ligesom teknologien hele tiden bliver mere og mere avanceret. 
 
Jan Erik Henriksens helt store drøm er, at man en dag står klar med en kunstig bygspytkirtel, der kan tilbydes til alle med type 1-diabetes. 
 
- Det er her, vi for alvor kommer til at rykke noget, og jeg er helt overbevist om, at den dag kommer, siger han.
 
I Region Syddanmark alene lever cirka 60.000 mennesker med diabetes. Ét af Jan Erik Henriksens store ønsker er at gøre livet lettere for de mange, der jævnligt er i kontakt med ”systemet”.
 
- Mange oplever forskellige barrierer i samspillet mellem praksis, kommune og sygehus, og den proces vil jeg gerne gøre meget mere gnidningsfri. Jeg vil også gerne være med til at sikre, at det er patienterne, der bestemmer, hvornår de vil have en tid i centeret, og ikke os, der skal diktere deres behov, siger han. Faktisk bør brugerne stå i centrum for alt, hvad der sker på diabetesområdet, mener han.
 
- Hvis vi ikke involverer dem og tager dem alvorligt, så risikerer vi at komme forfærdeligt galt af sted. På den måde har jeg altid betragtet mig selv som patienternes mand, og det håber jeg også, andre gør.
 
Derfor glæder han sig særligt til, at SDCO kan rykke ud på Nyt OUH og brede sig over et center på 11.000 m2.
 
- Alle de faggrupper, man kan få brug for i sit liv med diabetes; diætister, fodterapeuter, sygeplejersker, børne-, hjerte-, fodsårs-, fødsels-, eller nyrelæger, bliver allesammen samlet under ét tag. Derfor bliver det virkelig et ”patienternes hus”, og det ser vi meget frem til at åbne, siger han.
 
Privat bor Jan Erik Henriksen med sin samleverske i Skalbjerg på Vestfyn, og sammen har de to voksne børn og tre børnebørn. Sin sparsomme fritid bruger han på sin familie, sommerhuset i Bork og på jagt og jagtrejser.

APPFWU02V