SDCO-grant: Ph.d. ser på sammenhæng mellem knoglehormon og blodsukker
Den 32-årige læge Malthe Genét modtager forskningsstøtte fra Steno Diabetes Center Odense i årets sidste uddeling af de såkaldte SDCO-grants til ph.d.-studerende.
Den 32-årige læge Malthe Genét modtager forskningsstøtte fra Steno Diabetes Center Odense i årets sidste uddeling af de såkaldte SDCO-grants til ph.d.-studerende.
Den 32-årige læge Malthe Genét har netop modtaget et såkaldt SDCO-grant til sin kommende ph.d.
Dermed er han den eneste ph.d.-studerende, der modtager støtte i den sidste runde af uddelinger i 2024.
Genét modtager støtte til et års løn med ph.d.-projektet, hvor han undersøger hvorvidt et bestemt knoglehormon, kaldet osteocalcin, muligvis spiller en rolle i reguleringen af blodsukkeret.
Hos mus har man set, at hormonet osteocalcin både kan påvirke, hvordan kroppen udskiller insulin, og hvor følsom kroppen er over for insulin. Derudover har hormonet også vist sig at have indflydelse på mængden af fedtvæv.
Hos mennesker tyder studier på, at en lav mængde osteocalcin i blodet kan være forbundet med en øget risiko for type 2-diabetes og fedme, men det er endnu ikke bevist gennem kliniske undersøgelser. Det er det, Genét nu vil fokusere på i sin forskning.
Malthe Genéts projekt kombinerer hans interesse for genetik og endokrinologi med en forskningsgruppe, som han allerede har samarbejdet med tidligere.
- Jeg er utrolig glad for, at vores projekt blev udvalgt til støtte, siger den unge læge, som bl.a. har SDCO-forskningsleder Kurt Højlund som medvejleder.
Malthe Genét vil i sit kommende ph.d.-studie undersøge om patienter med den sjældne og arvelige knoglesygdom "Autosomal Dominant Osteopetrose Type 2" (ADO2) har påvirket produktion af osteocalcin. Hypotesen er, at personer med denne sygdom har lavere niveauer af knoglehormonet og derfor også har større problemer med at regulere deres blodsukker, samtidigt med at de har en tendens til at have mere fedtvæv.
I projektet vil han sammenligne 10 patienter med sygdommen (ADO2) med 10 raske personer, der er matchet på alder, køn og kropsvægt. Undersøgelserne omfatter bl.a. kroppens insulinfølsomhed og fedtvævets rolle gennem omfattende scanninger og genetiske analyser.
Malthe Genét håber, at han med støtten fra SDCO i ryggen kan bidrage med ny viden, der kan forbedre behandlingen for en række forskellige typer af patienter.
- Med udgangspunkt i en meget sjælden sygdom, vil vi undersøge grundlæggende, biologiske processer af betydning for regulering af sukkerstofskiftet. Jeg håber mit arbejde kan bidrage med viden, der kan gavne flere forskellige grupper af patienter. Det er betyder meget, at jeg både skal arbejde med en meget sjælden sygdom og en kronisk sygdom, som mange mennesker lever med, siger han.