Skip til primært indhold

Episode 11: Diabetes i Grønland (II)

Forskere har kortlagt diabetes i Grønland siden 2008. I dag er opsporingen så god, at behandlingssystemet kender til op mod 80% af alle tilfælde af type 2-diabetes i landet. Det er langt flere end i mange andre lande og helt essentielt for at sætte ind i tide med den rette behandling

Hvis sygdommen opdages i tide, kan mennesker med type 2-diabetes blive velbehandlet og leve et tæt på normalt liv, selv om de er diagnosticeret med en kronisk sygdom, der ubehandlet kan føre til alvorlige komplikationer.

Og netop derfor er det så vigtigt at opdage type 2-diabetes så tidligt som muligt.

Det siger lægefaglig chef på Steno Diabetes Center i Grønland, Michael Lynge Pedersen.

”Vi har mulighed for at behandle sygdommen med den rette medicin. Kombineres dette med en livsstilsændring, hvor man f.eks. holder op med at ryge og spiser sundere, så kan man komme til at leve næsten normalt med type 2-diabetes”, siger han.

Overvågningsmodel sikrer tidlig behandling

For at kunne sætte ind med behandlingen, begyndte Michael Lynge Pedersen i 2008 - sammen med en række kolleger – at kortlægge, hvor mange der har type 2-diabetes i Grønland.

Forskerne gjorde 3 ting: De kiggede i et nationalt register på, hvor mange der fik diabetes-medicin. De kiggede også efter, hvem der havde fået målt deres langtidsblodsukker, og så interviewede de læger og sygeplejersker, som havde arbejdet klinisk rundt omkring i Grønland.

Dengang kortlagde forskerne cirka 450 tilfælde af type 2-diabetes i Grønlands befolkning, der tæller cirka 56.000 mennesker.

”Siden dengang er det dog blevet nemmere at stille diagnosen, og derudover er vi blevet bedre til at opspore den. Så i dag kender vi til cirka 1800 tilfælde”, siger Michael Lynge Pedersen.

Dermed opdager forskerne i dag 4 gange så mange tilfælde som for bare 13 år siden.

”Og med de her meget følsomme metoder, vi anvender, så kan vi meget tidligt se, om der er nogle tegn på nogle følgesygdomme, og om der hos den enkelte er behov for en opstramning”, siger Michael Lynge Pedersen.

I løbet af en periode på 2 år bliver 25% af den voksne befolkning i Grønland undersøgt for type 2-diabetes. Blandt den ældre del af befolkningen, bliver mere end 50% undersøgt.

Uopdaget diabetes er et globalt problem

Inden forskerne gik i gang med at kortlægge type 2-diabetes i Grønland, var det kun cirka 25% af de mennesker, der havde diabetes, som fik behandling.

I dag er det omvendt. Nu får mellem 70-80% behandling.

Dermed adskiller Grønland sig fra mange andre lande, hvor en af de helt store udfordringer er, at mange mennesker lever med type 2-diabetes uden at vide det – og dermed uden at blive behandlet for det.

I fremtiden bliver diabetesbehandlingen tilrettelagt den enkelte

Målet er, at man i Grønland skal kende til 80-90% af dem, som lever med type 2-diabetes.

Ifølge Michael Lynge Pedersen bliver forskerne bedre og bedre til at stille diagnoser og sætte ind med den rette behandling for den enkelte.

”Potentialet er, at mennesker med type 2-diabetes i Grønland kan komme til at leve et normalt liv – også selv om de bor uden for hovedstaden”, siger han.

Michael Lynge Pedersen
APPFWU02V