Skip til primært indhold

Ny diabetesambassadør vil forbedre livet for sårbare med diabetes

30-årige Casper Stenderup har levet med type 1-diabetes i seks år. Nu står han klar som SDCO’s nye diabetesambassadør og vil arbejde for bedre vilkår og sundhedstilbud til de mest udsatte patientgrupper.

Casper Stenderup, 30 år og mangeårigt medlem af Forum for Brugerinvolvering (FBI) er blevet ny brugerambassadør på SDCO. Ambassadørskabet vil han blandt andet bruge på at gøre livet bedre for sårbare med diabetes.Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Casper Stenderup, 30 år og mangeårigt medlem af Forum for Brugerinvolvering (FBI), er blevet ny brugerambassadør på SDCO. Ambassadørskabet vil han blandt andet bruge på at gøre livet bedre for sårbare med diabetes.Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Da Casper Stenderup blev diagnosticeret med type 1-diabetes en vinterdag i 2018, var det begyndelsen på en ny virkelighed for den dengang 23-årige studerende.

Efter en periode med ekstrem tørst og urolige nætter gik han til lægen for at få taget en blodprøve. 10 minutter efter lød beskeden: ”Dit blodsukker er faretruende højt – du skal akut indlægges."

Casper cyklede hen over torvet i Odense og ud til diabetesambulatoriet på Odense Universitetshospital.

- Jeg havde læst på nettet, at det kunne være diabetes, for jeg drak vand som en tørstig drage, og det var det eneste, der poppede op på google med de symptomer. Men jeg troede selv, at jeg bare manglede vitaminer. Diabetes var jo en livsstilssygdom, troede jeg dengang. Det var meget surrealistisk at stå der foran skranken og bede om at blive indlagt for noget, jeg ikke helt vidste, hvad var, fortæller han.

I dag, seks år senere, er han blevet en hel del klogere.

Casper flyttede til Odense fra Sjælland i 2013 for at studere. Her blev han færdiguddannet som cand.merc. fra Syddansk Universitet i 2021. I løbet af de år opbyggede han ikke kun en solid faglig baggrund inden for international handel, men også en dyb forståelse for sundhedssystemet set indefra. Han har været tilknyttet OUH siden sin diagnose og er dybt taknemmelig for den behandling, han har modtaget.

- Jeg har haft den bedste oplevelse som patient i Odense. Jeg følte mig taget alvorligt og lyttet til, og jeg har mødt rigtig mange dygtige behandlere, især sygeplejersker. Derfor har jeg det sådan, at hvis jeg bare kan give lidt tilbage af det, jeg selv har fået, så vil jeg gerne gøre det, lyder det fra Casper Stenderup.

Mere brugerindflydelse

Steno Diabetes Center Odense oprettede i 2019 det, der i dag hedder Forum for Brugerinvolvering (FBI), som skal styrke en brugercentreret forebyggelse og behandling af diabetes i Region Syddanmark.

Casper meldte sig hurtigt på banen.

- Når man selv har oplevet, hvad det vil sige at leve med diabetes, forstår man, hvor vigtigt det er, at der er nogen, der kæmper for brugernes rettigheder og muligheder. Det handler ikke kun om behandling, men også om oplysning og støtte til både patienter og pårørende, siger Casper, der har været medlem af FBI siden begyndelsen.

I september 2024 sagde Casper ja til at blive ny brugerambassadør. Han overtog posten efter John Arne Sørensen, som var den først brugerambassadør på SDCO, og som sad på posten indtil sin død i foråret 2024.

For Casper Stenderup er diabetesambassadørskabet mere end bare en titel. Det er en reel mulighed for at påvirke og forbedre sundhedsvæsenet for mennesker med diabetes - særligt de mest sårbare grupper.

- Min og FBI’s mærkesag nummer ét lige nu at finde løsninger, der kan hjælpe de patienter, som har det sværest. Et lige sundhedsvæsen er et ulige sundhedsvæsen, for det er ikke alle, som har de samme behov eller forudsætninger for at håndtere deres sygdom. Vi ser bl.a. på, hvordan vi kan skabe flere ressourcer til dem, der har de største behov. For nogle patienter kan det være nødvendigt med hjemmebesøg i stedet for klinikbesøg, mens andre har brug for mere personlig støtte i hverdagen. Og så skal der selvfølgelig også være tider til de velregulerede, men med længere intervaller, forklarer han.

Netop dét taler ind i SDCO’s nye bruger- og behovsstyrede ambulatorium, som blev indført i oktober 2023. Her bliver patienterne via et kompetencecenter klædt på til bedst muligt at tage ansvar for egen sygdom og forløb, så de patienter, som har mest brug for hjælp, kan få den nødvendige støtte, når de har behov.

For mange digitale platforme

Casper Stenderup er også optaget af, at de mange nye digitale løsninger ikke bliver en barriere for patienterne.

- Jeg er 30 år og født ind i en digital verden, og selv jeg har svært ved at navigere i de mange forskellige platforme, som man får informationer fra som patient. Så det er også noget, jeg gerne vil være med til at strømline, lyder det fra ambassadøren.

Casper Stenderup er heldigvis meget tilfreds med de reelle muligheder, der er for brugerinddragelse på SDCO.

- Jeg kan se, at vi har reel indflydelse i Forum for Brugerinvolvering. Vi deltager på SDCO’s bestyrelsesmøder, er med til at ansætte ledende medarbejdere og har faste punkter på dagsordenen ved strategimøder. Vi bliver både hørt og spurgt, og det betyder, at de beslutninger, der træffes, også afspejler de behov, vi som brugere har, siger han.

 

Casper Stenderup

APPFWU02V