Skip til primært indhold

Episode 6: Naturlig medicin

Tænk, hvis et helt naturligt vidundermiddel kunne forebygge type 2-diabetes? Og samtidig mindske risikoen for komplikationer hos mennesker, som allerede har diabetes. Eller nedsætte behovet for medicin. Et hold diabetesforskere er ved at undersøge, om aronia-bær eller kaffe indeholder superegenskaber

Søren Gregersen er diabeteslæge, og han mener, at naturen indeholder en masse gavnlige stoffer, der kan medvirke til at forebygge og behandle diabetes.

I øjeblikket undersøger han sammen med en række kollegaer på Steno Diabetes Center i Aarhus, om udtræk fra kaffe eller aronia-bær kan gøre en positiv forskel for mennesker, der er i forstadiet til – eller allerede har – type 2-diabetes.

”Visionen er, at vi skal kunne spare på nogle lægemidler og have noget lidt mere jordnært, som vil kunne anvendes til behandling”, siger Søren Gregersen.

”Det kan ofte være bivirkninger ved de lægemidler, vi anvender, men vi håber, at der vil være færre bivirkninger, når vi anvender nogle af naturens egne stoffer”, siger han.

Søren Gregersen tror samtidig, at mange patienter vil finde det attraktivt at bruge noget, der er mere jordnært og naturligt end syntetisk fremstillede lægemidler.

Kan måske sænke blodsukkeret

At bruge naturens egne lægemidler er ikke helt nyt i diabetesbehandling.

Et af de mest anvendte basispræparater, Metformin, har sine rødder i naturen.

I det aktuelle forskningsprojekt kigger forskerne på, om antioxidanter fra aronia-bær eller stoffet cafestol fra kaffe kan gøre en positiv forskel.

Hovedhypotesen er, at bærrene og kaffen indeholder ingredienser, som kan sænke blodsukkeret. Derved kan det samtidig mindske risikoen for komplikationer.

”Tanken er, at dit gennemsnitlige blodsukker falder”, siger Søren Gregersen.

”Man ved, at der er en sammenhæng mellem den generelle blodsukkerregulering og risikoen for at udvikle komplikationer”, siger han.

Men der er ifølge Søren Gregersen også et økonomisk aspekt i det, fordi man forhåbentlig ville skulle bruge færre penge på medicin.

Positiv effekt på mus

Forskerne har påvist en positiv effekt fra bærrene og fra kaffen på mus. Nu er de nået til at kunne afprøve de bioaktive stoffer – altså de naturligt forekommende stoffer – på mennesker. Undersøgelsen består af to studier - et akutstudie og et langtidsstudie.

I det akutte studie måles der på, om forsøgsdeltagerne har en umiddelbar effekt af at indtage de bioaktive stoffer. Her måler forskerne f.eks. på, om blodsukkeret forandres.

I 2022 begynder langtidsstudiet. Her skal deltagerne indtage to piller om dagen i 12 uger.

Inden og efter forsøget måles der på indholdet af sukker i blodet, fedtstoffer i blodet, fedt i leveren og muskelvævet. På den måde kan forskerne måle en eventuel effekt.

”Vi håber, at effekten og resultaterne lever op til vores forhåbninger, men vi er også realistiske. Man skal være realistisk,” siger Søren Gregersen og understreger dermed, at det ikke er sikkert, at der er en gavnlig effekt af at indtage de pågældende bioaktive stoffer.

Søren Gregersen
APPFWU01V