Skip til primært indhold

Diabetesforskerne

Hvordan gør vi livet bedre for personer med diabetes? Det jagter vi svaret på i podcastserien Diabetesforskerne, hvor vi netop har lanceret de første afsnit af sæson 4. Du finder også de første tre sæsoner her på siden.

Kom med en tur rundt i landet og mød nogle af de dygtige forskere, der er på jagt efter mere viden om diabetes. Viden, der måske kan ændre på, hvordan vi forstår, forebygger og behandler de mange forskellige typer diabetes.

Lyt til Diabetesforskerne via Spotify, din podcast-app, eller via afspillerne herunder. Hver episode varer mellem 20-40 min og sætter fokus på et særligt forskningsprojekt. Du kan lytte til episoderne uafhængigt af hinanden og i vilkårlig rækkefølge.

Podcasten udgives af de syv Steno Diabetes Centre og er produceret af podcastbureauet.

Episode 1: Signe Schmidt om proteiner og blodsukker

Et ph.d.-studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen viser, at det er markant bedre for stabiliseringen af blodsukkeret at erstatte med proteiner frem for fedt, hvis voksne med type 1-diabetes spiser få kulhydrater?

Signe Schmidt, læge og seniorforsker på Steno Diabetes Center Copenhagen (vejleder på ph.d.-projektet, som er gennemført af reservelæge Kasper Birch Kristensen).

Episode 2: Sahar Moeini om ny teknik ved fodsårsbehandling

Diabetiske fodsår kan være meget alvorlige, og sårbehandlingen kan være en langvarig proces. Forskere undersøger nu, om de ved at prikke i et fodsår med en nål kan fremme sårhelingen ved at øge blodgennemstrømningen til såret og samtidig få kroppen til at tro, den har fået et nyt sår, som skal heles.

Sahar Moeini, læge på ortopædkirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge og tilknyttet Steno Diabetes Center Sjælland i forskningsøjemed.

Episode 3: Suganthiya Croosu om diabetes, nerveskader og smerter

Halvdelen af alle med type 1-diabetes udvikler på et tidspunkt nerveskader. Op til 30 procent af disse udvikler også smerter forbundet med skaderne, men ingen ved, hvorfor det kun er nogle, der får smerter.

Men det er vigtigt at blive klogere på, så behandling og forebyggelse kan forbedres.

I et ph.d.-studie har Suganthiya Croosu undersøgt, hvad hjernens rolle kan være. Hun har påvist, at hjernen skrumper hos personer med type 1-diabetes, og det har måske betydning for udvikling af nerveskade og nervesmerte. Hun har også kunnet se et lavere aktivitetsniveau hos personer med type 1-diabetes og nervesmerter fra nerveskade i den del af hjernen, som processerer smerter.

Suganthiya Croosu, postdoc ved Steno Diabetes Center Nordjylland, står bag studiet.

Episode 4: Lasse Bjerg om de spørgsmål hos personer med diabetes

En gruppe af forskere fandt for nogle år siden på smart vis frem til 45.000 danskere med type 1- eller type 2-diabetes og sendte dem alle sammen et omfattende spørgeskema for at blive klogere på deres helbred - både det fysiske og det mentale.

Hvad er svært, når man har diabetes? Hvordan er livskvaliteten påvirket? Og er der ting, som man ikke oplever, at man modtager støtte til at håndtere var blandt de mange emner, der blev spurgt ind til.

Lasse Bjerg, klinisk læge og forsker på Steno Diabetes Center i Aarhus.

Episode 5: Anne Cathrine Thuesen om særlig genvariant i Grønland

Forskere har fundet frem til en særlig genvariant i Grønland, som øger risikoen for at udvikle monogen diabetes – af mange kendt som MODY.

Det er vigtig viden, for monogen diabetes er underdiagnosticeret, og det betyder forkert eller mangelfuld behandling for den enkelte.

Der er i det hele taget brug for at blive klogere på sammenhængen mellem diabetes og menneskers biologiske opbygning, og det kan du høre meget mere om i denne episode.

Anne Cathrine Thuesen, læge og postdoc ved Metabolismecenteret på Københavns Universitet og tilknyttet Steno Diabetes Center Grønland som forsker.

Episode 6: Morten Bjerregaard Andersen om Covid-19 og type 1-diabetes

Denne episode handler om den eventuelle sammenhæng, der kan være mellem covid-19 og udvikling af type 1-diabetes.

For efter den verdensomspændende coronapandemi brød ud for nogle få år siden, gik nogle forskere i gang med at undersøge, om covid-19 påvirker egenproduktionen af insulin for nydiagnosticerede.

Der findes ingen svar på spørgsmålet endnu, men du kan høre mere om forskningen i emnet.

Morten Bjerregaard Andersen, forsker ved Steno Diabetes Center Odense, afdelingslæge på Esbjerg Sygehus og klinisk lektor ved SDU på Institut for regional sundhedsforskning.

Episode 7: Per Hagelqvist om akutte udsving i blodsukkeret og hjerterytmen

Personer med type 1-diabetes er i øget risiko for tidlig udvikling af hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer uden diabetes. Men der mangler viden om, hvad det skyldes.

Forskergruppe har lavet et studie, der indikerer, at både det høje og lave blodsukker kan være bidragende faktorer til hjerterytmeforstyrrelser hos personer med type 1-diabetes. 

Per Hagelqvist, læge, ph.d. og postdoc på Steno Diabetes Center Copenhagen.

Episode 8: Louise Søgaard Hansen om mænd i sårbare situationer og diabetes

Mænd i sårbare positioner følger ikke altid de gængse retningslinjer fra sundhedsprofessionelle, når det kommer til at leve med type 2-diabetes. De udvikler i stedet egne, personlige strategier for at leve med sygdommen.

Disse mænd skal mødes på en anden måde, hvis vi skal komme i mål med at hjælpe dem, siger forsker.

Louise Søgaard Hansen, ansat i forskergruppen på Center for Sundhed og Samfund på Roskilde Universitet og tilknyttet Steno Diabetes Center Sjælland i forskningsøjemed.

Episode 9: Rakel Fuglsang om stabilt blodsukker under træning

Forskere har fundet frem til, at kulhydratet galaktose kan hjælpe mennesker med type 1-diabetes med at have mere stabilt og ikke så drastisk faldende blodsukker under træning. Sukkeret optages langsommere i kroppen end andet sukker.

Rakel Fuglsang Johansen, endokrinolog og diabeteslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Episode 10: Postdoc om gavnlig effekt af genvariant hos grønlændere

En særlig genvariant, der ses blandt nogle grønlændere, undersøges lige nu for potentielt meget gavnlige effekter.

Det ser ud til, at mennesker med genvarianten har mindre fedt på kroppen, mindre dårligt fedt i blodet og mere stabilt blodsukker ved indtag af vestlig kost end grønlændere uden varianten.

Hvis det er sandt, så kan disse effekter være yderst gavnlige for mennesker med diabetes.

Ninna Senftleber, postdoc ved Steno Diabetes Center Copenhagen og forskningsmæssigt tilknyttet Steno Diabetes Center Grønland.

Episode 11: Inge Gerlach Brandt om diabetes og brudstyrke i knogler

Normalt diagnosticeres knoglesygdom ved enten et knoglebrud efter et let fald eller med en knoglescanning, der kaldes DXA. Men denne type scanning har vist sig ikke at være så god til at vise, hvor stor risiko personer med type 1-diabetes har for at udvikle knoglesygdom.

Derfor har forskere udviklet ny metode, som er mere finmasket. Den viser, at type 1-diabetes påvirker brudstyrken i knoglerne.

Inge Gerlach Brandt, læge og ph.d.-studerende hos Steno Diabetes Center Nordjylland.

 

Episode 12: Michael Røder om tvangsoverspisning og blodsukkerniveau

Kan terapi afhjælpe tvangsoverspisning og reducere svingninger i blodsukker?

Et forstudie tyder på, at mange med type 2-diabetes også har Binge Eating Disorder (BED).

Nu undersøges det i et større studie, hvor udbredt det er at have begge dele, og hvordan man bedst kan støtte personer med type 2-diabetes og BED i at undgå tvangsoverspisning.

Hypotesen er, at en reduktion i overspisningen vil føre til bedre behandling af diabetes på grund af færre udsving i blodsukkeret.

Michael Røder, klinikchef og lektor ved Steno Diabetes Center Odense samt mangeårig speciallæge i endokrinologi og diabetes.

Episode 13: Hvordan kan du bruge det danske diabetesregister?

Denne episode handler om et register, som er udviklet af forskere til at vise forekomsten af for eksempel forekomsten af diabetes i Danmark - både for type 1, type 2 og andre typer af diabetes.

Men hvad kan man mere aflæse i dette register? Og hvad kan resultaterne bruges til?

Bendix Carstensen, statistiker på Steno Diabetes Center Copenhagen.

APPFWU02V