”Skal jeg virkelig leve med diabetes resten af mit liv? Hvorfor kan jeg ikke bare være som alle andre? Jeg ville ønske, jeg kunne holde ferie fra min sygdom.”
Negative tanker er helt normale, når man som 250.000 andre danskere lever med den kroniske sygdom diabetes. I perioder kan sygdommen dog tage pusten fra selv den bedste, og man risikerer at ramme loftet på den såkaldte ”diabetesrelaterede stressskala”.
Diabetesstress var temaet i podcasten ”Sukkersygt”, der blev sendt søndag den 28. marts, og som havde psykolog Julie Drotner Mouritsen fra SDCO med som gæst. Værterne i programmet er 22-årige Amanda Pihl og 24-årige Amanda Broe Hansen, der begge har type 1-diabetes.
De har begge oplevet, at livet med diabetes kan blive en mental belastning.
Resten af livet
- Førhen var jeg meget bekymret over, om mit blodsukker var for lavt. Nu tænker jeg mere over, at mit blodsukker ikke må være for højt, fordi det kan give nogle følgesygdomme. Når jeg har taget insulin, kan det kun gå for langsomt med at få mit blodsukker ned, fortæller Amanda Pihl.
Det kan Amanda Broe Hansen også genkende.
- Men det, der for mig er det største issue, er, at jeg skal stikke mig resten af mit liv. Det er sindssygt uoverskueligt, og det er en tanke, som jeg meget hurtigt skal bevæge mig væk fra, fortæller hun.
- Det, kvinderne beskriver, er helt normalt, for det ér et fuldtidsjob at have diabetes. Det er en sygdom, man skal forholde sig til alle årets 365 dage både morgen, middag og aften og natten med, fortæller psykolog Julie Drotner Mouritsen.
Hun har talt med flere hundrede personer med diabetes over de seneste knap otte år.
- Langt de fleste vil kunne genkende, at der er dage, hvor man føler sig magtesløs og har mange bekymringer omkring det at have diabetes. Men man kan sagtens arbejde med, at det ikke skal have lov at fylde så meget. Alene det at sige det højt og få talt med nogen om det kan være en hjælp, forklarer hun.
Fik idéen om podcast under nedlukningen
Amanda Pihl og Amanda Broe Hansen har lært hinanden at kende igennem Diabetesforeningen, hvor de har holdt foredrag om at være ung med diabetes. De fik især ros for deres gode kemi og skarpe dialog.
Derfra opstod idéen om en podcast om netop diabetes.
- Jeg gik mange ture under den første nedlukning sidste år, hvor jeg begyndte at høre andres podcast. Jeg tænkte: ”De sidder jo bare og snakker sammen. Det kan vi også lave”, fortæller hun.
Det var Amanda Broe Hansen med på, og allerede i oktober sendte kvinderne deres første afsnit. Siden er det blevet til foreløbig 21 afsnit med temaer om alt lige fra diabetesteknologi og bekymringer om covid-19 og til dét at være i et parforhold, når man har en kronisk sygdom.
”Sukkersygt” har en fast følgerskare af især unge kvinder, og indtil videre har de mere end 6000 downloads af deres podcast.
Hør hele afsnittet om diabetesstress på Spotify eller Spreaker