Hjælp til bedre mental trivsel
At leve med diabetes kan påvirke både humøret og din mentale trivsel. Sygdommen kræver opmærksomhed døgnet rundt og kan helt naturligt give bekymringer for bl.a. følgesygdomme. Når man ved, hvor man kan få hjælp, kan det blive lettere at håndtere hverdagen og de udfordringer, der kan opstå
Det er vigtigt, at du kender til de følelsesmæssige reaktioner forbundet med diabetes. Har du det dårligt, kan det påvirke dit overskud til at tage dig af sygdommen og det kan blive en ond cirkel.
Generelt anbefales det at være åben omkring sine udfordringer, så pårørende, netværk og behandlere ved, hvordan du har det. Du kan f.eks.:
- Tale med dine pårørende
- Tale med dine venner eller tætte kolleger
- Tale med din behandler, (ofte læge eller sygeplejerske)
- Deltage i netværk og aktiviteter sammen med andre med diabetes eller pårørende
- Få hjælp hos en psykolog
Du kan også deltage i aktiviteter sammen med andre, der har diabetes. Forskning viser, at det kan betyde meget for et menneske med en kronisk sygdom at dele erfaringer og bekymringer med andre.
Muligheder for psykologhjælp
Hvis du er tilknyttet et sygehus, kan du måske blive henvist til psykolog. Henvisningen sker gennem din læge. Så tal med ham/hende om dine muligheder.
Du kan blive henvist til privatpraktiserende psykologbehandling via din praktiserende læge, hvis du tilhører en af grupperne i den offentlige tilskudsordning. Spørg din praktiserende læge til råds. Med henvisning til psykolog via den offentlige tilskudsordning får du reduceret din egenbetaling for behandlingen.
Alle kan søge om hjælp via privat psykologbehandling. I dette tilfælde kontakter du blot den psykolog, som du gerne vil tale med, og så aftaler I en tid til samtale. Uden henvisning fra din praktiserende læge skal du dog betale det fulde beløb for behandlingen selv.
Læs mere om hvordan man søger støtte til psykologbehandling på Diabetesforeningens hjemmeside | Hjælp og støtte fra det offentlige