Skip til primært indhold

Nyt studie afdækker diabetesramtes chance for at få børn under fertilitetsbehandling

Kvinder i fertilitetsbehandling med type 1-diabetes har ligeså stor chance for at få levendefødte børn som andre kvinder i fertilitetsbehandling. Det er dog sværere for kvinder med type 2-diabetes, viser nyt studie fra Center for Klinisk Epidemiologi, Steno Diabetes Center Odense og Gynækologisk Afdeling i Odense.

Scanning af gravid mave

Kvinder i fertilitetsbehandling med type 1-diabetes har ligeså stor chance for at få levendefødte børn som andre kvinder, viser nyt studie.

Nyt dansk studie har undersøgt diabetesramte kvinder i fertilitetsbehandling og sammenlignet dem med kvinder uden diabetes, der også er i behandling for barnløshed. Undersøgelsen viser, at kvinder med type 1-diabetes har ligeså stor chance for at få et levendefødt barn som kvinder uden diabetes.
 
Det er vigtig viden for sundhedsprofessionelle og ikke mindst godt nyt for de pågældende kvinder, fortæller forsker Michael Due Larsen fra Klinisk Epidemiologi.
 
- Det er absolut glædeligt for kvinder med type 1-diabetes. Det er selvfølgelig kvinder, der i forvejen har udfordringer med at blive gravide, men når de først har fået lagt et befrugtet æg op, er deres chancer for en vellykket graviditet ligeså store som andres, forklarer han. 
 
Studiet er lavet på Center for Klinisk Epidemiologi i samarbejde med forskere fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling.
 
Det er det første studie af sin slags i verden, og resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Diabetologia.

Overvægt er ikke afgørende faktor

I studiet har man kortlagt data fra alle danske kvinder, der har fået opsat befrugtede æg i perioden fra 2006 til 2017. Det omfatter 594 diabetesramte kvinder. Konklusionen var her, at kvinder med type 1-diabetes har samme chance for at få levendefødte børn som andre kvinder. Omkring 6 ud af 25 befrugtede æg resulterer i et barn.
 
Dette gjaldt dog ikke for kvinder med type 2-diabetes. Her var det kun 3 ud af 25 befrugtede æg. Det kender man ikke den direkte årsag til, men overvægt er ikke den afgørende faktor. Det gør altså ingen forskel, hvorvidt man vejer for meget eller ej.
 
- Det var temmelig overraskende for os, for man har ofte meget travlt med at sige til de kvinder, at de skal tabe sig. Men måske er det i virkeligheden mindst ligeså vigtigt, at de er velbehandlede, og at de kommer hurtigt i gang med fertilitetsbehandling. Her spiller alder nemlig også en afgørende rolle, fortæller Michael Due Larsen.
 
Det kan i stedet hænge sammen med en kronisk inflammationstilstand, der blandt andet påvirker dannelsen af moderkagen og risikoen for graviditetskomplikationer såsom forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning og for tidlig fødsel.
 
Tidligere studier har indikeret, at kvinder med diabetes generelt har sværere ved at blive gravide end kvinder uden diabetes.
 
Læs mere om studiet i tidsskriftet Diabetologia

APPFWU02V