Skip til primært indhold

Ny forskning: Mere fedt og færre kulhydrater forbedrer vægt og blodsukker - på kort sigt

Et ph.d-projekt fra OUH og SDCO viser, at der er flere positive effekter af den såkaldte ”low carb high fat”-diæt hos mennesker med type 2-diabetes. Men som tidligere forskning også viser, er det svært at holde fast i de ændrede kostvaner og dermed også effekten. Resultater på fedtlevertallet er dog opsigtsvækkende, mener forskningschef.

Resultaterne af ny forskning på OUH og SDCO viser mærkbare og positive effekter på såvel vægten som blodsukkeret i et projekt med såkaldt "low carb high fat"-diæt, som går ud på at spise få kulhydrater og mere fedt.

Resultaterne viser dog også, at det er svært at fastholde resultaterne og holde sig til diæten, når projektperioden slutter. Til gengæld er resultater på fedtlever opsigtsvækkende.

Det er et ph.d.-projekt fra OUH og SDCO, der har haft fokus på den såkaldte "low carb high fat"-diæt (LCHF). Resultaterne er netop offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift ”Annals of Internal Medicine”. OUH-læge og ph.d.-studerende Camilla Dalby Hansen står bag forskningsprojektet.

Forskningsprojektet, som bl.a. involverer læger og forskere fra OUH og Steno Diabetes Center Odense (SDCO), omfatter 165 deltagere med type 2-diabetes. En gruppe har været på en diæt, hvor kulhydraterne fra bl.a. pasta og brød er erstattet af kost med mere kød og en højere andel af fedt – herunder også mættede fedtsyrer.  En kontrolgruppe er fortsat med at spise kost med høj andel af kulhydrater og mindre fedt som anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

Forskningschef på SDCO, Kurt Højlund, har været involveret i projektet.

- Perspektiverne i forskningsprojektet er super spændende. Resultaterne bekræfter sådan set det, som vores ph.d.-studerende Eva Gram-Kampmann for nylig viste i en mindre gruppe i det samme studie. Andre forskere har tidligere vist lidt det samme. Nemlig at man både kan sænke sit langtidsblodsukker og reducere sin vægt gennem en "low carb high fat"-diæt -  på kort sigt, siger han.

Effekten forsvinder igen

I det nye studie har forskerne ikke bare set på effekten på langtidsblodsukkeret og vægt, men som noget helt nyt også fedtindholdet i vævsprøver fra deltagernes lever – det vil sige usund ophobning af fedt i levercellerne. På trods af indtagelse af mere fedt og især mættede fedtsyrer, så førte ”low carb high fat”-diæten ikke til en øget ophobning af fedt i leveren.

- Det har ingen andre vist før, og forskningen er betryggende i forhold til, hvorvidt en sådan diæt kan anbefales til personer med type 2-diabetes. Øget ophobning af fedt i leveren er nemlig en hyppigt forekommende sygdom, som medfører en øget risiko for hjertekarsygdomme hos personer med type 2-diabetes, siger forskningschef Kurt Højlund.

I projektet er deltagerne blevet undersøgt og kontrolleret igennem en periode på seks måneder, hvor effekten har været mærkbar. Tre måneder efter ophør med diæten er deltagernes blodsukker, vægt og fedtlever blev målt igen, og her viser resultaterne, at de effekter forsvinder, understreger forskningschefen.

- Forskningsprojektet viser - ligesom andre før det-  at det er svært at fastholde effekten på blodsukker og vægt efter, at projektperioden er afsluttet. Det står klart, når man måler på deltagerne tre måneder efter projektperioden, siger forskningschefen.

Fastholder kostvejledninger

Når man har diabetes, er kroppen ikke i stand til at regulere blodsukkeret tilfredsstillende. Maden spiller derfor en vigtig rolle i behandlingen, hvad enten man har type 1-diabetes eller type 2-diabetes.

I januar 2021 udkom de nye officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Disse er også udgangspunktet for anbefalingerne for sund mad til personer, der har diabetes.

Det nye studie ændrer ikke kostanbefalingerne til mennesker med type 2-diabetes, fortæller Karina Vejrum Sørensen, cand.scient. og ph.d. i human ernæring fra SDCO.

- De generelle anbefalinger baseres ikke på ét studie alene, men på den samlede mængde af studier på feltet. Og der er efterhånden mange, som har undersøgt effekten af et lavere kulhydratindtag. De studier viser samlet set, at det ikke er bedre at spise ’low carb’, når vi taler om betydningsfulde virkninger på langtidsblodsukker og vægt på langt sigt, understreger hun.

Mennesker med type 2-diabetes må dog gerne spise efter LCHF-principperne.

- Det anbefales blot, at man gør det i samarbejde med en klinisk diætist og egen læge, så man sikrer, at behovet for næringsstoffer dækkes, og at der følges op på fedtstoffer i blodet og en eventuel justering i diabetesmedicin, siger hun.

Effect of Calorie-Unrestricted Low-Carbohydrate, High-Fat Diet Versus High-Carbohydrate, Low-Fat Diet on Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease


Fakta

Ph.d.-projektet fra OUH og SDCO har haft fokus på effekten af den såkaldte ”low-carbohydrate, high-fat” diæt i forhold til en ”high-carbohydrate, low-fat” diæt hos personer med type 2-diabetes. Forskerne har også set på påvirkningen af deltagernes fedtlevertal i projektet, som har fundet sted i perioden 2016-2020.

Forskningen viser, at diæten med højt fedtindhold har betydelige gavnlige virkninger på glykæmisk kontrol og kropssammensætning. Og på trods af øget fedtindhold ingen negative indvirkninger på risikomarkører for hjertekarsygdom, som fedt i leveren, kolesteroltal og blodtrykket.

165 deltagere med type 2 diabetes har været involveret i projektet. I gennemsnit var deltagerne 56 år og knap seks ud af 10 var kvinder.

APPFWU02V