Skip til primært indhold

Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

Torsdag d. 10. februar er det Bælgfrugternes Dag. Det er en verdensdækkende FN-dag, der også fejres over store dele af Danmark i f.eks. institutioner og kantiner. Du kan støtte op om dagen ved at servere bælgfrugter hjemme hos dig selv.

ifølge Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger er det en god idé at spise flere bælgfrugter. Freepik.com

I de nye kostråd anbefales det, at vi spiser 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen.

Bælgfrugter er både sunde og klimavenlige, så derfor kan vi med fordel vænne os til at spise flere bælgfrugter. En anden fordel er, at bælgfrugter er billig mad.

For de fleste af os er det dog en udfordring at spise flere bælgfrugter, da vi ikke har tradition for det i den danske mad lige bortset fra gule ærter. I gennemsnit spiser vi som danskere også kun ca. 2 g bælgfrugter om dagen. Du kan bruge bælgfrugter i supper, sammenkogte retter, salater, hummus mm.

Hvad er bælgfrugter?

Bælgfrugter er tørrede bønner som:

De fleste bælgfrugter skal udblødes og koges, inden de kan spises. Linser skal dog kun koges.

Du kan købe bælgfrugter klar til brug f.eks. på dåse eller karton.

Hvorfor skal vi spise bælgfrugter?

Bælgfrugter indeholder mange næringsstoffer især proteiner, og derfor kan de supplere eller erstatte kød.

Da bælgfrugter indeholder kulhydrat (10-15 g pr. 100 g tilberedte bælgfrugter), giver de stigning i blodsukkeret, når du spiser mange af dem. Hvis du har diabetes og tæller kulhydrat, kan du med fordel snakke med din diætist om, hvorvidt du skal tælle kulhydrater fra bælgfrugter med.

Forskning viser, at et regelmæssigt indtag af bælgfrugter formentlig spiller en væsentlig rolle for regulering af blodsukker og reduktionen af risikofaktorer, der er sammenhængende med type 2 diabetes.

APPFWU02V