– Vi har fået fat i nogle mennesker, som vi ikke helt havde fat i før. De mennesker, der får hjælpen, det var nogle, vi aldrig havde fået ind tidligere.
Sådan fortæller en sundhedsfaglig medarbejder, som i tre år deltog i projektet ”Sammen om særlig støtte”, som Steno Diabetes Center Odense har gennemført i samarbejde med fire syddanske kommuner.
Udtalelsen stammer fra den evaluering, som SDCO netop har afsluttet af projektet, der er gennemført i Kolding, Nyborg, Sønderborg og Varde kommuner.
Projektet har haft fokus på at nå borgere med type 2-diabetes, som samtidig lever med psykiske lidelser eller komplekse sociale udfordringer – en målgruppe, der ofte har svært ved at få gavn af de almindelige kommunale sundhedstilbud. Ambitionen har været at bringe ansatte fra social- og sundhedsområdet tættere på hinanden og tilrettelægge en individuel indsats, hvor man kommer hele vejen rundt om borgeren.
Stor forandring med enkle greb
Evalueringen viser, at man med enkle greb og et tæt tværfagligt samarbejde kan skabe store forandringer for borgere, som ellers kan være svære at hjælpe.
– Vi kan se i evalueringen, at man får bedre resultater, når social- og sundhedsfaglige trækker på hinandens viden og arbejder sammen om borgerens mål og behov. Det kræver ikke store nye indsatser – det kræver struktur, kendskab til hinanden og prioritering, siger udviklingskonsulent på SDCO Merete Brixen, som har været projektleder på indsatsen.
Det har ikke handlet om at opfinde nye tilbud, men om at arbejde mere effektivt på tværs. En central indsats har været at etablere faste diabetesduoer – og i nogle tilfælde trioer – hvor social- og sundhedsfaglige medarbejdere samarbejder tæt om at støtte borgerne i at håndtere deres sygdom og opbygge struktur i hverdagen.
– En af de største gevinster ved indsatsen er, at den gør det muligt at nå en målgruppe, som ellers ikke er i kontakt med sundhedstilbuddene, lyder det fra projektleder Merete Brixen.
I alt har 76 borgere deltaget i individuelle diabetesforløb – borgere, som typisk ikke selv ville opsøge kommunens sundhedstilbud. Derudover har mange flere deltaget i fællesskabsaktiviteter som sundhedscaféer og tilpasset motion – eksempelvis har cirka 100 borgere benyttet sig af en sundhedscafé i Nyborg. Og når først kontakten er skabt, gør det en forskel, viser evalueringen.
Læs en reportage fra et besøg på sundhedscafeen i Nyborg her.
Gavner borgere – og de ansatte
Som del af evalueringen har SDCO interviewet otte borgere fra de fire deltagende kommuner. Deres svar viser blandt andet, at de har oplevet øget trivsel, fået styrket handlekraft og et bedre fysisk helbred – med resultater som lavere blodsukker, vægttab, bedre døgnrytme og højere livskvalitet.
Samarbejdet betyder ikke kun, at borgerne får bedre støtte og sundhed. En koordineret indsats giver også fagpersoner mulighed for at lære af hinanden og styrke deres faglige opgave.
Evalueringen peger på, at resultaterne skabes, når de kommunale indsatser tager udgangspunkt i borgerens behov og bygger på relationer – både med borgeren og mellem medarbejderne.
Som led i forløbet har den sundhedsfaglige medarbejder hentet sparring og viden hos den socialfaglige medarbejder. Det tværfaglige partnerskab gør det lettere for en socialfaglig medarbejder, som eksempelvis borgerens bostøtte, at hjælpe og rådgive borgeren til sundere hverdagsvaner med udgangspunkt i diabetesforløbet.
– Vi kan se i evalueringen, at det gør en markant forskel for borgerne, når medarbejderne bruger hinandens faglighed til at tilpasse indsatsen. Det skaber også et større fælles ansvar for diabetes og sundhed. Vi håber, at projektets resultater kan inspirere flere kommuner til at styrke samarbejdet mellem sundheds- og socialområdet, lyder det fra Merete Brixen.
Hun håber, at resultaterne kan inspirere flere syddanske kommuner til at arbejde med elementer fra ”Sammen om særlig støtte”.
– Og vi står til rådighed for at hjælpe, så man skal bare tage fat i os, lyder opfordringen fra projektlederen.
Fakta: Sammen om særlig støtte
- ”Sammen om særlig støtte” har styrket den kommunale støtte til borgere med type 2-diabetes og komplekse behov gennem tværfaglige diabetesduoer, individuel støtte og bedre adgang til sundhedstilbud som fx sundhedscafé i socialpsykiatrien og tilpassede idrætsfællesskaber.
- Projektet blev gennemført i Kolding, Nyborg, Sønderborg og Varde kommuner og evalueret i 2025. I alt deltog 76 borgere i individuelle diabetesforløb – dertil kommer mange flere, som har benyttet sig af café- og fællesskabsaktiviteter.
- 31,8 procent af syddanskere med type 2-diabetes har også en psykisk sygdom – og behov for støtte på forskellige områder.