Det er ikke altid nemt at tackle tilværelsen med diabetes. Flere undersøgelser viser, at op mod hver tredje borger med diabetes i Region Syddanmark lider af såkaldt diabetesstress, som er de psykologiske og mentale udfordringer, der kan være relateret til livet med diabetes.
Når sygdommen har taget magten over hverdagen, kan et forløb hos en diabetespsykolog være til stor hjælp.
Det viser erfaringerne fra et treårigt initiativ fra Steno Diabetes Center Odense, hvor borgere med psykosociale udfordringer - og med tilknytning til et diabetesambulatorie i Region Syddanmark - har fået tilbud om psykologhjælp.
Det er diabetespsykolog Kimmie Koch fra SDCO, som har gennemført samtaleforløb med patienter fra diabetesambulatorierne på Sygehus Sønderjylland, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Lillebælt i regionen.
Forløbene har vist sig at have flere positive effekter, fortæller hun.
- De har udfyldt et spørgeskema, som måler på graden af følelsesmæssig belastning relateret til livet med diabetes før og efter forløbet. Her kan vi se, at de generelt føler sig markant mindre belastede af deres sygdom ved forløbets afslutning sammenlignet med ved forløbets start, fortæller hun.
Muligheden for at komme i forløb hos en diabetespsykolog var tidligere kun et tilbud til patienter fra diabetesambulatorierne i Svendborg og Odense. Initiativet har derfor været med til at sikre mere lighed i adgang til diabetespsykologbehandling i Region Syddanmark.
Bekymringer og frustrationer
Diabetes er en sygdom, som for mange fylder alle timer i døgnet. Den kræver en handling, hver gang man spiser, drikker og motionerer, og det ansvar hviler primært på det menneske, som har diabetes. Derfor giver det rigtig god mening, at den psykosociale del af behandlingen bliver en del af tilbuddet til patienter med diabetes, mener Kimmie Koch.
- Når man lever med diabetes, kan man kan gøre helt det samme to dage i træk, og den ene dag ligger blodsukkeret stabilt, mens det næste dag svinger som bjergsiderne i Frankrig. Det kan give mange både bekymringer og frustrationer, og det er noget, som kan belaste over tid. Det kan også påvirke ens evne til at passe på sig selv og dermed også sygdommen, forklarer hun.
Under samtalerne med patienterne arbejder hun derfor med, hvordan man kan lære at håndtere sin diabetes hensigtsmæssigt, så den ikke bliver for stor en belastning i forhold til det liv, de gerne vil leve.
- Det er for eksempel helt okay, at man har en sund bekymring for, om blodsukkeret ligger, som det skal. Det er en del af livsvilkåret. Men hvis det har udviklet sig til decideret angst, som styrer store dele af ens hverdag, så er det noget, der skal arbejdes med, så følelserne bliver håndteret på en mere hensigtsmæssig måde, fortæller Kimmie Koch.
Initiativet startede i foråret 2019 og blev slutevalueret sommeren 2022. Anbefalingen lyder, at man fortsat bør tilbyde psykologsamtaler til de patienter, som har behov for det. Men i stedet for en udkørende psykolog fra SDCO skal det forankres lokalt på de enkelte sygehuse.
I løbet af de sidste tre år har 110 patienter fra henholdsvis Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt og Sygehus Sønderjylland modtaget individuelle psykologsamtaler som en del af projektet.
Find hele evalueringen her