Skip til primært indhold

Diabetes i skolen

Hvis du er lærer eller pædagog og har et særligt ansvar for et barn med diabetes. Så oplever du sikkert som mange andre, at det kan være en udfordrende opgave. Er der ikke tiltrækkelig viden omkring diabetes på din skole? Få besøg af en specialist fra SDCO.

I samarbejde med barnets behandler tilbyder vi supplerende diabetesundervisning og rådgivning i Region Syddanmark. Hos jer på skolen, på video eller i telefonen. Vi ønsker at skabe et frirum til dig og dine kolleger, hvor alle spørgsmål om diabetes i skolen er velkomne.

Sammen med sundhedsfaglig konsulent Lene Winther kan du og dine kollegaer tage udgangspunkt i jeres aktuelle behov, og få tvivl og spørgsmål vendt, så I fremadrettet trygt kan reagere og handle.

Vi tilbyder:

  • Dialogmøde for teamet omkring barnet med diabetes
  • Fagligt oplæg om diabetes i skolen for ansatte
  • Kombination af begge

Omtaler af Diabetes i skolen

- Vi var specielt glade for at mødes med teamet omkring barnet. Vi takkede ja til et dialogmøde, fordi vi var usikre på hvordan vi skal handle ved ustabile blodsukre og hvis barnet får et anfald.

Vi skal på lejrskole i foråret og det skaber utryghed. Og så har vi generelt brug for at vide hvordan vi støtter et barn med diabetes i hverdagen uden barnet oplever stigmatisering.

Lene, fra Steno Diabetes Center Odense, hjalp os med en større indsigt i den enkelte elevs situation.
Noget, vi var specielt glade for, var at mødes med teamet omkring barnet og at det er en mulighed også fremover.

Lone Weiss Nielsen
Inklusionskoordinator og SFO leder, Aarupskolen

- Vi havde brug for en "spørgetime" for at få svar på de ting der ikke fungerer i hverdagen på skolen. Generelt har vi brug for at blive klædt bedre på til at hjælpe barnet med diabetes. Et fantastisk tilbud for os som lærere (uden viden på området) der står med et kæmpe ansvar i en i forvejen travl hverdag.

Der er nu aftalt et møde med familie, sygehus og os, hvilket er første skridt i en bedre retning. Der er jo barnets sundhed på spil. Tak for god og nyttig vejledning, det gav os et skub til at gå til handling.

Skolelærer Bodil Jørgensen, Sabrina Ringstrup Barlo og Inger Surrow
Føvling Børnecenter, Vejen

- På vores skole var det en udfordring at holde alle orienteret om, hvordan man behandler børn med diabetes, og at finde ud af, hvilke procedurer vi skulle have på plads for at hjælpe. Så vi kontaktede Steno Diabetes Center Odense, og havde et meget indsigtsfuldt møde med dem.

Vi var ikke klar over, hvor stor effekt diabetes har på et barn, men på mødet blev det gjort klart for os, hvad der sker inde i barnets krop. Mødet var nødvendigt for at give os alle den samme information – og den samme evne til at tage os af et barn med diabetes i skolen. Det var yderst nyttigt at forstå Type 1-diabetes bedre, og alt blev beskrevet og forklaret med enkle ord og eksempler, så selv en ikke-medicinsk kvalificeret person ville forstå det.

Lene, oplægsholderen, var dejlig, venlig og åben for opklarende spørgsmål. Tak for det! Vi anbefaler gerne enhver lærer, der underviser et barn med diabetes, et lignende møde eller pædagogisk dialog.

(Oversat fra engelsk)

Primary school teachers Saskia Blajet og Elena Illan
International School Billund

TV 2 Fyn var med på vores besøg på Næsby skole. Du kan se hele indslaget på deres hjemmeside. 

Se indslag på TV2 Fyn

Kontakt

Lene Winther

Sundhedsfaglig konsulent

SDCO - Kompetenceudvikling


(45) 24 85 98 80

Øvrige materialer

diabetesiskolen.dk kan du blive klogere på alt det, som du har brug for at vide, hvis du får en elev med type 1-diabetes. Vælg det vidensniveau, der passer til din rolle på skolen.

Hent postkortet Diabetes i skolen

Hent plakaten Styr på diabetes

APPFWU01V