Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilSteno Diabetes Center OdensepilNyhederpilSteno Diabetes Centrene udgiver sammen ny podcast med fokus på diabetesforskning

Steno Diabetes Centrene udgiver sammen ny podcast med fokus på diabetesforskning

Podcast om diabetesforskning i Danmarks fem Steno Diabetes Centre

Kan kosttilskud gøre en forskel, når man har diabetes? Kan man forebygge nerveskader tidligere? Og hvordan kan familier tale om livet med diabetes?


Det jagter vi bl.a. svaret på i ’Diabetesforskerne’ - en ny podcast - der tager rundt i hele landet og møder nogle af de dygtige forskere, der er på jagt efter mere viden om diabetes. Viden, der måske kan ændre på, hvordan vi forstår, forebygger eller behandler de mange forskellige former af diabetes.

Podcasten udgives af de fem danske Steno Diabetes Centre og består i alt af 10 episoder, som udgives hver mandag i løbet af sommeren 2021 med start den 31. maj, hvor du kan lytte til tre afsnit.

Forskning giver et blik ind i fremtiden

Diabetesforskning er en forudsætning for at kunne behandle diabetes effektivt. Nye forskningsresultater ændrer løbende den kliniske hverdag på hospitalet, og kan ændre hverdagen for personer med diabetes og deres pårørende.

Podcasten ”Diabetesforskerne” sætter fokus på, hvordan forskningen inden for diabetesområdet kan gøre en konkret forskel for personer med diabetes og pårørendes hverdag. Podcasten tager lyttere med ind i den enkelte forskers lille univers og vil berøre mange emner: Motion, kost, teknologi, følgesygdomme, familierelationer, graviditet, forebyggelse og tværfaglig behandling. Der er en ny forsker fra hele landet i hvert afsnit, der sammen med værten dykker ned i et forskningsprojekt, der har et helt særligt emne.

En ny måde at kommunikere på som sundhedsvæsen

Poul Erik Jakobsen, centerdirektør i Steno Diabetes Center Nordjylland, forklarer, at målgruppen for podcasten er personer med diabetes og pårørende, men han tror også den brede befolkning vil kunne finde podcasten interessant.

- Vi har lavet podcasten, fordi mange med diabetes gerne vil vide mere om, hvad der forskes i, og hvordan forskningsresultaterne kan omsættes i en bedre hverdag med diabetes.  Jeg tror imidlertid, at der er mange andre, der også kan være nysgerrige efter at lytte med og blive klogere på, hvordan man forsker, og hvad der forskes i – hvad enten, at de arbejder i sundhedsvæsenet eller bare generelt synes, at forskning er spændende, fortæller centerdirektør Poul Erik Jakobsen fra Steno Diabetes Center Nordjylland og fortsætter:

- Vi ønsker med podcasten at skabe en ny måde at kommunikere på som sundhedsvæsen, der i høj grad er på brugerens præmisser. Det gode ved podcasts er, at man kan lytte til det, hvor og hvornår man har lyst. Man kommer helt tæt på forskerne og deres arbejde på en anden måde end traditionel forskningsformidling.

 Fakta

Det er første gang, at de fem Steno Diabetes Centre (SDC'er) går sammen om at lave en podcast.

Podcasten er produceret af podcastbureauet Kontekst & Lyd og kan findes på SDC'ernes hjemmsdie eller der, hvor du normalt lytter til podcasts.

Læs mere på Steno Diabetes Centrenes hjemmesider:

Steno Diabetes Center Odense: www.sdco.dk
Steno Diabetes Center Nordjylland: www.sdcn.dk
Steno Diabetes Center Aarhus: www.stenoaarhus.dk
Steno Diabetes Center Sjælland: www.stenosjaelland.dk
Steno Diabetes Center Copenhagen: www.sdcc.dk

Ifølge DR’s Medieforskning, er der sket en væsentlig stigning i antallet af danskere, som lytter til podcasts. I 2016 lyttede 9 procent af danskerne til podcasts – hver uge, mens det tal var steget til 26 procent i 2020.

Der er sket en stigning blandt alle aldersgrupper, men mest populært er det blandt de 15-31-årige, hvor det er hele 44 procent, der lytter hver uge.

Der findes i dag mere end 2.500 dansksprogede podcasts – og mere end 1,8 millioner på verdensplan.


De fem danske Steno Diabetes Centre er etableret som et offentligt-privat samarbejde. Centrene er ejet og drevet af det offentlige sundhedsvæsen (regionerne).

Novo Nordisk Fonden støtter centrene med en donation til at modernisere og systematisere de aktuelle behandlingstilbud til personer med diabetes. Donationen dækker behandling, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde samt nye bygninger.

 

Steno Diabetes Center Copenhagen blev etableret som det første center den 1. januar 2017. De øvrige danske centre er etableret i årene 2018 og 2019.


Siden er sidst opdateret: 31-05-2021 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring