Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilFagligt nytpilFagligt nytpilNye uddannelsesstillinger på tværs skal få flere sygeplejersker til OUH og få dem til at blive

Nye uddannelsesstillinger på tværs skal få flere sygeplejersker til OUH og få dem til at blive

Sara og Trine på stuen

En ny type uddannelsesstilling på tværs af FAM, Geriatrisk Afdeling og Ortopædkirurgisk Afdeling har vakt interesse – både blandt nyuddannede og mere erfarne sygeplejersker på OUH. Snart afslutter den første sygeplejerske sit forløb, og allerede nu er de næste uddannelsesstillinger på tværs af specialer undervejs. 
 

Sygeplejerske Sara Holbæk Ebdrup har prøvet lidt af hvert. Selvom det ikke er mere end to år siden, hun stod med sine eksamenspapirer i hånden, har hun allerede fået erfaring inden for både akut, medicinsk og kirurgisk sygepleje. Og ikke bare en hvilken som helst erfaring, nej, hun har været ansat i en uddannelsesstilling på tværs af tre afdelinger på OUH. I hver afdeling har der været fokus på, at Sara Holbæk Ebdrup har fået den relevante oplæring, uddannelse og støtte undervejs.

Nu mangler hun kun et par måneder, inden hun afslutter forløbet, og når hun ser tilbage, er hun ikke i tvivl om, at det var den helt rigtige beslutning at søge stillingen. 
 

- Jeg er glad for, at jeg søgte stillingen, for det har været et helt vildt spændende forløb. I løbet af de sidste to år, er jeg blevet udfordret fagligt og socialt, og jeg har lært en hel masse nyt på tværs af specialer, så selvom det har været ret intenst, er jeg glad for, at jeg tog udfordringen op, siger Sara Holbæk Ebdrup.
 

En stejl læringskurve og et unikt netværk af kolleger
Stillingen, som Sara er ansat i, er skabt i et samarbejde mellem FAM, Geriatrisk Afdeling og Ortopædkirurgisk Afdeling. Sara var først seks måneder i FAM og derefter seks måneder på henholdsvis Afdeling G og O, før hun kom tilbage til FAM, hvor hun er nu.  

- Når du ansættes i en stilling, hvor du rykker videre til en ny afdeling hvert halve år, kræver det virkelig, at du er omstillingsparat og forberedt på at være ny mange gange, fortæller Sara Holbæk Ebdrup, og tilføjer: Rent socialt kan det være udfordrende at være ”den nye” så mange gange, men det har også været fedt, at komme så meget rundt. Og i dag er jeg super glad for, at jeg har lært så mange dygtige og søde kollegaer at kende – jeg har jo fået et helt unikt netværk. 
 

Både generalist- og specialistkompetencer
Rotationsprincippet betyder, at Sara Holbæk Ebdrup har fået bredt sine kompetencer ud, ligesom hun har fået en større forståelse i forhold til at arbejde på tværs.

- Jeg har fået et stort indblik i, hvordan man arbejder på de tre afdelinger på OUH og en bedre forståelse af de forskellige arbejdsgange, som jeg kan bruge i hverdagen. Samtidig har jeg også lært meget om de tre specialer, selvom jeg selvfølgelig ikke har haft den samme tid til at fordybe mig, som hvis jeg var begyndt i en afdeling i en almindelig stilling, fortæller hun.
 

Nye stillinger på vej
Der arbejdes allerede nu med at udbyde flere uddannelsesstillinger, som går på tværs af OUH’s specialer, både for nyuddannede og mere erfarne sygeplejersker. Lige nu har FAM og Lungemedicinsk Afdeling fx ansat en sygeplejerske, og de er ved at ansætte endnu en sygeplejerske efter samme princip. Derudover forventer FAM og Geriatrisk Afdeling at indgå et samarbejde om en lignende stilling til sommer.

De uddannelsesansvarlige fra FAM, Afdeling G og Afdeling O er da heller ikke i tvivl om, at denne type stilling er et godt supplement til OUH’s almindelige rekruttering og fastholdelse. Det skyldes bl.a. at den understøtter tankerne i Strategi for sygepleje og de nye samarbejdsformer, som vil opstå på det nye OUH, hvor nogle sygeplejersker vil skulle løfte specialistkompetencer inden for to specialer eller subspecialer. Derfor er det ifølge de uddannelsesansvarlige på afdelingerne oplagt at overveje, om man kunne udbyde stillinger, som går på tværs af de afdelinger, der kommer til at ligge ved siden af ens egen på det nye OUH. 

 


 

Sådan har FAM, O og G skruet deres uddannelsesstillinger sammen

- Forløbet varer to år, og er inddelt i fire perioder af seks måneders varighed. Man begynder og slutter i den ansættende afdeling.

- Der tildeles en uddannelsesansvarlig sygeplejerske/ klinisk sygeplejespecialist, der er gennemgående og deltager i uddannelsessamtaler i hele forløbet.

- Der afholdes overleverings- og evalueringssamtaler i alle afdelinger.

- Uddannelsesforløbet afsluttes med en fordybelsesopgave i egen afdeling som fremlægges på fælles sygeplejekonference.
 


Siden er sidst opdateret: 29-03-2021 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring