Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

HIV-studie på OUH vækker international opsigt

Omkring halvdelen af Danmarks HIV-positive borgere får deres diagnose så sent i forløbet, at deres immunforsvar er stærkt nedsat. Den ringere livskvalitet og højere risiko for død, som det medfører, kunne være undgået ved en rettidig diagnose og dermed adgang til den meget effektive hiv-behandling, som nu er tilgængelig.

Hiv-patienter uden behandling får ofte også andre sygdomme, og det indgår i en kompleks algoritme for, hvornår lægerne bør foretage en hiv-test

Raquel Martin Iguacel, overlæge og klinisk lektor på Infektionsmedicinsk afdeling Q, har i et nyt studie påvist, at patienter med en skjult/ukendt hiv får udskrevet væsentligt mere antibiotika end sammenlignelige patienter uden hiv. Disse nye data peger på at forbrug af antimikrobielle midler kunne være en let anvendelig markør for hiv-infektion og dermed en hjælp til at diagnosticere disse patienter tidligere.

Et tidligere studie fra OUH-forskerne viste, at mere end 90 procent af de danske hiv-patienter har besøgt deres praktiserende læge masser af gange i de tre år op til, at de får stillet diagnosen. Gennemsnitligt 14 lægebesøg har de haft på de tre år, så der har reelt været flere muligheder for en tidligere diagnose.

Studiet er nu publiceret i Eurosurveillance og præsenteret på den europæiske kongres EACS, hvor det blev udvalgt til ”best poster”-præsentation. Studiet er også blevet omtalt i flere internationale specialmedier.


Siden er sidst opdateret: 27-12-2019 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring